Priština traži od Albanije da „osudi srpski genocid"

© AP Photo / Visar KryeziuVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani zatražila je danas u razgovoru sa predsednikom Albanije Iljirom Metom u Tirani da Albanija u skupštini usvoji rezoluciju kojom se „osuđuje srpski genocid“.

„Želimo da skupština Albanije usvoji rezoluciju kojom bi se osudio genocid nad Abancima na Kosovu. To je učinila naša skupština i želimo da Albanija bude iza nas, kako bismo bili jedinstveni“, rekla je Osmanijeva na zajedničkoj konferenciji za medije posle susreta.

Ona je poručila da bi Albanija trebalo da bude snažan glas u međunarodnim organizacijama u kojima Kosovo još nema članstvo.

„Znate da je put Kosova uvek bio pun izazova, ceo naš proces izgradnje države. Mi smo imali Albaniju na svojoj strani. Istina je da je Srbija počinila ratne zločine i genocid i nema druge istine, a ceo svet je to video. Ali da ne bi poništili istinu, potrebna nam je podrška Albanije, da bude naš glas tamo gde nemamo glasa“, rekla je Osmanijeva.

Meta je istakao je da je važno produbiti saradnju Albanije i Kosova i tako „učiniti granicu nevidljivom“.

„Međudržavna granica ne samo da će biti nevidljiva, već će se ljudi približiti i razmeniti iskustva. Uverio sam predsednicu Osmani da ćemo i dalje podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“, rekao je Meta.

On je pozdravio to što su se bivši lideri OVK odazvali Specijalnom sudu u Hagu ne bi li, kako je naveo, „potvrdili istinu i opovrgnuli navode o ratnim zločinima“.

„Pohvalio sam dostojanstveni stav i izrazio podršku OVK i kosovskim institucijama da se suoče sa pravdom da još jednom potvrde kosovsku pravdu“, istakao je Meta, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala