Predstavnik Rusije u UN: Oni koji vuku konce žele da se glasa protiv Moskve

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalna skupština UN usvojila je u sredu rezoluciju kojom se osuđuju navodna kršenja ljudskih prava na Krimu, a prema mišljenju zamenika predstavnika Rusije pri UN Genadija Kuzmina, cilj rezolucije je glasanje protiv Rusije.

Kuzmin je „ljubazno podsetio“ kolege u sali Generalne skupštine UN da su rasprave oko statusa poluostrva završene i da su Republika Krim i grad Sevastopolj sastavni deo Ruske Federacije.

Diplomata je istakao da Rusije garantuje obezbeđivanje ljudskih prava na čitavoj svojoj teritoriji, uključujući Krim. Dodao je da je period nevolja i potresa na poluostrvu završen 2014. godine.

Krimljani su izbegli krvavu sudbinu koju im je spremao neustavni režim koji je došao na vlast u Kijevu u februaru 2014. godine usled državnog prevrata. Pogledajte šta se sada događa u regionima ruskog govornog područja na istoku Ukrajine“, naglasio je on.

Kuzmin je dodao da je Ukrajina prestala da bude nezavisna zemlja sposobna da održava red i zakon i osigurava ljudska prava na svojoj teritoriji.

„Gde su rezultati istrage ubistva civila i pripadnika policije na Majdanu? Gde su rezultati istrage 48 ljudi koji su živi spaljeni u Domu sindikata u Odesi? Gde su rezultati istrage ubistva novinara Olesa Buzine i Pavla Šeremeta u Kijevu? Kada će, napokon, stati nacistički marševi po celoj Ukrajini? Kada će prestati diskriminacija na jezičkoj osnovi?“, izjavio je diplomata i dodao da u rezoluciji nema odgovora na ta pitanja.

Prema njegovim rečima, cilj rezolucije je glasanje protiv Rusije.

„Zadatak rezolucije je potpuno drugi. Onima koji vuku konce je potrebno da vi pritisnete 'zeleno dugme'. Njima je potrebno da vi glasate protiv Rusije“, zaključio je on.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala