„Nisam želeo da živim“: Veliki skandal otkriva mračne tajne zemlje koja je za ponos u mnogim stvarima

CC0 / piksabej / Zlostavljanje
Zlostavljanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvrtina miliona dece, mladih i ranjivih odraslih osoba zlostavljano je u novozelandskim verskim i državnim ustanovama u proteklih nekoliko decenija, otkrila je istraga čiji su rezultati objavljeni danas.

Interni izveštaj kraljevske istražne komisije o zlostavljanju dece u državnim ustanovama procenjuje da je do 256.000 dece zlostavljano između 1950. i 2019. godine. Taj broj obuhvata gotovo 40 odsto od ukupno 655.000 osoba smeštenih u ustanovama tokom tog razdoblja.

„Trauma i teskoba prouzrokovane u prošlosti na Novom Zelandu su neoprostive“, rekao je ministar javnih službi Kris Hipkins.

„Sva deca u državnim ustanovama trebalo je da budu zaštićena od povređivanja, ali svedočenja prečesto pokazuju da je istina upravo suprotna“, rekao je on.

Brutalni postupci u psihijatrijskim ustanovama

U izveštaju, koji prenosi Jutarnji list, kaže se da je većina koja je preživela zlostavljanje bila starosti između pet i 17 godina, ali zlostavljane su i bebe od devet meseci, kao i mladi do 20 godina. Većina je trpela zlostavljanje pet do 10 godina.

Zlostavljanja uključuju telesne napade i seksualno zlostavljanje. Osoblje je u nekim psihijatrijskim ustanovama prisiljavalo muške pacijente da siluju pacijentkinje. Zlostavljanja uključuju i neprimerene medicinske postupke, kao što su električni šokovi na genitalijama i nogama, neprimereni pregledi tela pacijenata i vaginalni pregledi, verbalno zlostavljanje, rasističko vređanje.

„Ponekad su mi davali elektrošokove dvaput dnevno“, rekla je Ana koja je 1979. sa 17 godina smeštena u psihijatrijsku ustanovu.

„U papirima je pisalo da sam oslepela, i tada su mi dali tretman elektrošokovima ponovo te noći“, rekla je ona u istrazi.

Suočavanjem sa „mračnim poglavljem“

Premijerka Džasinda Ardern najavila je kraljevsku komisiju 2018. godine rekavši da zemlja treba da se suoči s „mračnim poglavljem“ u svojoj istoriji, a kasnije ju je proširila na crkve i druge verske ustanove.

© AP Photo / Nick PerryPremijerka je još pre dve godine najavila suočavanje sa "mračnim poglavljem" novozelandske istorije.
„Nisam želeo da živim“: Veliki skandal otkriva mračne tajne zemlje koja je za ponos u mnogim stvarima - Sputnik Srbija
Premijerka je još pre dve godine najavila suočavanje sa "mračnim poglavljem" novozelandske istorije.

U izveštaju se kaže da je verovatnoća zlostavljanja dece i mladih u verskim ustanovama u rasponu od 21 do 42 odsto. Tokom istrage se otkrilo da je broj ljudi koji prolazi kroz ustanove za negu i staranje bio šest puta veći nego što se pre procenjivalo.

„Prema bilo kojoj proceni, ovo je ozbiljan i dugogodišnji socijalni problem koji treba rešiti“, navodi se u izveštaju i dodaje da postoje dokazi da se zlostavljanje nastavlja i danas.

Izveštaj dolazi posle privatnih i javnih saslušanja na kojima su preživeli hrabro iznosili mučna svedočenja o fizičkom i seksualnom zlostavljanju.

„Više nisam želeo da živim“

Jedan od preživelih, Maor, Piter, ispričao u istrazi da se automobilom odvezao do litice kako bi se ubio i tako izbegao dalje zlostavljanje.

„Više nisam želeo da živim. Prešao sam preko i zabio se u ogradu. Da se neko samo zaustavio i pitao zbog čega, nešto bi smislili, ali nisu“, rekao je on.

Katolička crkva u Aotearoi na Novom Zelandu saopštila je da će proučiti izveštaj kako bi naučila da postupa s optužbama i spreči zlostavljanje.

Izveštaj pokazuje da su verovatno najviše stradala autohtona maorska deca, jer su 81 odsto dece zlostavljane u ustanovama upravo Maori. Od ukupnog broja dece koja su smeštena u starateljskim ustanovama 69 odsto su maorska.

Rečeno je da su neke verske ustanove nastojale seksualnim i fizičkim zlostavljanjem da „očiste“ kulturni identitet Maora koji su u starateljskim ustanovama.

Hiljade Maora protestovalo je prošle godine širom Novog Zelanda pozivajući na prekid prakse odvođenja dece iz porodice i smeštanja pod državno starateljstvo. Kritičari te prakse rekli su da je postupak rasistički usmeren protiv Maora i da je nasleđe kolonizacije.

Susedna Australija objavila je nacionalno izvinjenje 2017. godine nakon što je petogodišnja istraga seksualnog zlostavljanja dece otkrila hiljade slučajeva seksualnih prestupa uglavnom počinjenih u verskim i državnim institucijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala