Ministarka prosvete: Cetinjska Bogoslovija da bude deo obrazovnog sistema Crne Gore

© Foto : MitropolijaGojko Perović sa ministarkom prosvete
Gojko Perović sa ministarkom prosvete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Resor ministarke dr Vesne Bratić i ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta aktivno će učestvovati u integrisanju najstarije škole u Crnoj Gori- cetinjske Bogoslovije u obrazovni sistem Crne Gore.

To su neki od zaključaka sa današnjeg sastanka sa rektorom Setinjske bogoslovije ocem Gojkom Perovićem, sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom i predstavnicima ove škole.

Time bi jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori osnovana davne 1863. godine postala dio zvaničnog obrazovnog sistema Crne Gore i bila uvažena i pomognuta od strane državnih institucija, kazala je ministarka Vesna Bratić.

“Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, više je nego logično da se cetinjska Bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripadaju a koje do sada nije imala”, poručila je ona.

Rektor ove škole protojerej Gojko Perović je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti ministarke da učestvuje u aktivnom dijalogu i radu na tome da Cetinjska bogoslovija postane dio zvaničnog školskog sistema Crne Gore.

© Foto : MitropolijaGojko Perović i ministarka prosvete Crne Gore Vesna Bratić na sastanku
Ministarka prosvete: Cetinjska Bogoslovija da bude deo obrazovnog sistema Crne Gore - Sputnik Srbija
Gojko Perović i ministarka prosvete Crne Gore Vesna Bratić na sastanku

On je kazao da iz Bogoslovije ne traže ništa više od statusa koji ima islamska škola “Medresa” u Crnoj Gori kao i da Bogoslovija do sada nije imala nikakvu pomoć od strane državnih organa Crne Gore.

"Mi ćemo u budućem periodu raditi na usklađivanju našeg programa sa važećim školskim programom kako bismo što lakše integrisali našu školu u crnogorski obrazovni sistem", kazao je on.

Sastanak je, kako je saopšteno, protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi a predstavnici Ministarstva i Bogoslovije su iskazali spremnost da u budućnosti još čvršće sarađuju, kako na prevazilaženju ovog inicijalnog problema tako i na unapređenju svih mogućih oblika saradnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala