Priča o „ljubavnom džihadu“: Nije slutilo na dobro kada je policija upala na svadbu

CC0 / Pixabay / Venčanje u Indiji
Venčanje u Indiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U mnogim zemljama na brak između pripadnika različitih veroispovesti gleda se popreko, ali u Indiji zbog toga možete da završite i u zatvorskoj ćeliji.

Ovo je priča o Hajdaru Mansuri (34) i dvadesetosmogodišnjoj Šabili Čand u indijskoj severnoj državi Utar Pradeš. Posle jednogodišnje veze odlučili su da se venčaju.

Anonimna prijava

Idilu je, međutim, pomutila - vera. Na dan venčanja, 8. decembra, neko je pozvao policiju i članove radikalnih desničarskih hinduističkih grupa Bajrang Dal i Hindu Vahini, prenosi Slobodna Dalmacija.

Objašnjenje zbog čega je pozvana policija bilo je vrlo jednostavno: Mladić je musliman, a devojka hinduskinja! A to je, prema njima, “ljubavni džihad”, termin koji radikalne hinduističke grupe koriste da bi optužile muslimanske muškarce za preobraćanje žena brakom.

Lokalni aktivista Arman Kan, koji je pomagao da do braka dođe, objasnio je kako ga je Hajdar Mansuri zamolio za pomoć u organizaciji venčanja, i sve je bilo u redu dok se pred mladencima nisu pojavili policajci i pripadnici desničarskih grupa.

Nesuđeni bračni par odveden je u policijsku stanicu, jer su mladini roditelji podneli policiji prijavu da im je ćerka nestala. Par je zadržan preko noći u policijskoj stanici, ali sutradan je venčanje dozvoljeno pošto je policija utvrdila da su oboje - muslimani. Šta bi bilo da nisu?

Dva dana posle incidenta, policija je pojasnila da venčanje ne predstavlja kršenje ljudskih prava bilo koje osobe. Utvrđeno je da nije prekršen nijedan zakon i da je samo istražen slučaj prema novom Zakonu o konverziji.

Oni su odrasli, mogu slobodno da se venčaju

Prošlog meseca, država Utar Pradeš je pod pritiskom desničarskih hinduističkih grupa, uvela kontroverzni zakon pod nazivom “Zabrana nezakonitog preobraćanja”, protiv takozvanog “ljubavnog džihada”, sprečavajući na taj način brakove hindusa sa sledbenicima drugih veroispovesti.

Novim zakonom predviđena je kazna zatvora do 10 godina ako neko počini krivično delo.

Čim je zakon stupio na snagu zabeleženo je mnogo prijava policiji, ali nekoliko njih bilo je motivisano bez ikakvog verodostojnog dokaza.

Jedan od takvih slučajeva je bio i sa izvesnim Šahidom Mianom koji je nešto ranije ovog meseca prijavio da su njegovu dvadesetdvogodišnju ćerku otele tri osobe.

Šahid je pokrenuo postupak protiv Sidart Saxene zvanog Aman, njegove sestre Ćanćal i Manoj Kumar Saxene.

„Podneli smo prijavu 5. decembra da su moju ćerku oteli Manoj i Aman. Policija je devojčicu pronašla već sutradan, ali nije nam dopušteno da je vidimo. Zabrinuti smo“, rekao je Šahid.

Policajac Ravindra Kumar rekao je da je devojka izjavila da želi da živi s Amanom, da su oni odrasli i da mogu slobodno da se venčaju.

U sličnim slučajevima, muškarci muslimanske veroispovesti se hapse kada se protiv njih podnese prijava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala