Lavrov: Medijske „senzacije“ o dvostrukom i trostrukom „trovanju Navaljnog“ su smešne

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Hrvatske Sergej Lavrov i Goran Grlić Radman
Ministri spoljnih poslova Rusije i Hrvatske Sergej Lavrov i Goran Grlić Radman - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Senzacija“ u zapadnim medijima o dvostrukom ili trostrukom „trovanju“ opozicionara Alekseja Navaljnog govori o nedostatku etike kod partnera, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Zagrebu.
„Zanimljivo je čitati sve te vesti, ali manir u kome se te vesti predstavljaju govore samo jedno – naši zapadni partneri nemaju nikakve etičke standarde, gube sposobnost za normalan diplomatski rad i ne žele da poštuju međunarodno-pravne norme kada je reč o utvrđivanju činjenica“, dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva je već navikla na to da SAD i druge zapadne zemlje prosto objave u medijima nove optužbe na račun Rusije, „bilo da su to hakeri ili neka senzacija o dvostrukom, pa čak i trostrukom trovanju (Alekseja) Navaljnog“.

„Logika je ovde sledeća – ako smo, na primer, objavili nove činjenice koje su otkrile nemačke obaveštajne službe o trovanju Navaljnog, a Moskva već dva dana ćuti to znači da je kriva. Štetnost takvog pristupa je, po mom mišljenju, očigledna svakom normalnom čoveku“, rekao je ruski ministar.

Lavrov se osvrnuo i na produžetak Sporazuma o ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), rekavši da od Moskve više ništa ne zavisi i da treba sačekati da nova američka administracija definiše svoj pristup u vezi sa tim pitanjem.

EU nije spremna za normalne odnose sa Rusijom

Tokom pres-konferencije u Zagrebu šef ruske diplomatije je istakao da sve činjenice ukazuju na to da Evropska unija nije spremna za normalne odnose sa Rusijom.

„Dotakli smo se situacije u odnosima između EU i Rusije. Naša procena je očigledna – sve činjenice ukazuju na to da Evropska unija kao struktura nije spremna za normalne odnose sa Ruskom Federacijom“, rekao je ruski ministar na pres-konferenciji nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu.

Ruski diplomata je takođe istakao da to nimalo ne sprečava Rusiju da razvija „dobre, efikasne i ravnopravne odnose sa hrvatskim kolegama i prijateljima“.

Lavrov je istakao da će se nastaviti kontakti između Rusije i Hrvatske na najvišem nivou verovatno nakon poboljšanja situacije sa virusom korona.

Ruski diplomata je na kraju pozvao ministra spoljnih poslova Hrvatske da poseti Rusiju.

Podsetimo, Lavrov je u Hrvatsku doputovao posle posete Srbiji i BiH.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala