Kako Rusija može da izvuče korist iz trgovinskog rata Kine i Australije

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaUtovar uglja u vagone u rudniku "Bačatski"
Utovar uglja u vagone u rudniku Bačatski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trgovinski rat Kine i Australije doveo je do toga da je Peking zabranio uvoz australijskog uglja. U ovoj situaciji ruske kompanije pokušavaju da zamene Australiju na kineskom tržištu i povećaju izvoz za deset puta, piše "Komersant".

Kompanija „Elgaugolj“ koja poseduje najveći rudnik uglja u Rusiji očekuje da poveća do 30 puta prodaju u Kini u naredne četiri godine – sa milion tona u 2020. godini do 30 miliona u 2023. godini.

U pokušaju da zaradi na rastu cena uglja, ruska kompanija hitno otvara zajedničko preduzeće sa kineskim „Guohang Ocean Shipping“ koji može da preveze do 40 miliona tona tereta godišnje. Ovo zajedničko preduzeće će promovisati ugalj na kineskom tržištu i rešavati pitanja sa državnim organima Kine.

Kako se pretpostavlja, Kina će do 2023. godine zameniti veći deo uglja iz Australije i SAD ruskom rudom koja ima slične karakteristike.

Kina je ušla u trgovinski rat sa Australijom u oktobru, kada je Kambera pokrenula međunarodnu istragu o poreklu virusa korona i uzrocima pandemije.

Za to vreme, uvedeni su porezi na ječam i vino, zabranjen uvoz jednog broja proizvoda, a priprema se i zabrana uvoza rude gvožđa.

Državni komiteta za poslove razvoja i reformu Kine saopštio je najvećim energetskim kompanijama u zemlji da mogu uvoziti ugalj iz bilo koje države, bez carina, samo ne iz Australije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala