Evropska unija pripremila nove sankcije protiv Belorusije

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija pripremila je treći sankcioni spisak na kome se nalaze beloruski zvaničnici i kompanije, a kojima se ograničenja uvode zbog falsifikovanja rezultata predsedničkih izbora i nasilja nad demonstrantima u Belorusiji, navodi se u najavi zasedanja komiteta stalnih predstavnika EU.

„Izvršna odluka Saveta i izvršna rezolucija koja se odnosi na ograničavajuće mere protiv Belorusije. Usvajanje“, navodi se u dokumentu.

Očekuje se da će dokument danas, 16. decembra razmotriti stalni predstavnici zemalja EU na tehničkom sastanku, a da će zvanično biti odobren na ministarskom nivou krajem sedmice.

Nakon toga sankcioni spisak treba da bude objavljen u zvaničnom časopisu EU, kada stupa na snagu. Evropska unija, po običaju, ne saopštava ranije imena osoba i kompanija protiv kojih se uvode sankcije.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da ne bi trebalo da bude problema sa dogovaranjem trećeg paketa sankcija.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.  Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala