Erdogan: Sankcije zbog S-400 – napad na suverenitet Turske

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije zbog S-400 su napad na suverena prava Turske, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
„Juče je Evropska unija pretila da će nam uvesti sankcije, zatim SAD...Do danas zakon o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA) nije primenjivan ni na koga, osim na nas, zemlju NATO-a. Kakvo je to savezništvo? Kakva je to alijansa? Na osnovu čega? Turska je kupila od Rusije S-400. Zar Turska nije tražila od vas sisteme PVO? Ta odluka je napad na naš suverenitet, instrument pritiska na nas“, rekao je Erdogan u Ankari.

On je istakao da je Turska više puta predlagala SAD da formira radnu grupu za rešavanje nesuglasica nastalih zbog S-400.

„Nakon jučerašnje odluke, mi ćemo dvostruko više raditi kako bismo povećali proizvodnju u odbrambenoj industriji. Davno je prošlo vreme kada su nas takve sankcije kočile“, rekao je turski lider.

Ranije su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i još trojici turskih zvaničnika zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400 od strane Ankare.  

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala