Dve velike prepreke dele Piksija od klupe Srbije

© AFP 2023 / STRDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dragan Stojković večiti je kandidat za selektora Srbije, kojem niko ne može da kaže ne, a sada je izgleda kucnuo čas da Piksi sedne na klupu nacionalnog tima i povede ga ka Mundijalu u Kataru 2022. godine.

Krajnje neočekivano Stojković je izbio u prvi plan, pošto se danima i nedeljama, licitiralo imenima – od Vladana Milojevića i Veljka Paunovića, preko Sava Miloševića, do Slaviše Jokanovića.

Legenda jugoslovenskog fudbala pojavila se u utorak na otvaranju japanske fabrike guma u Inđiji zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Obratio se Piksi prisutnima čak i na japanskom, što mu nije bilo teško jer je godinama živeo u Nagoji, gde je prvobitno bio igrač, kasnije i trener, gde je stekao status cara.

​Bio je to povod da u fudbalskim krugovima počnu da kruže priče da je Stojković novi selektor Srbije i da će on naslediti Ljubišu Tumbakovića, koji nije uspeo da odvede reprezentaciju na Evropsko prvenstvo.

Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija
Da li je Srbija u Inđiji dobila selektora?

Ipak, u Srbiji ništa nije tako jednostavno, samim tim ni imenovanje Dragana Stojkovića za selektora neće ići tako brzo i lako, jer postoje dva jaka razloga koji „koče“ čitavu priču.

Prvi razlog je novac, a drugi navijači. To je Piksi indirektno i potvrdio, dan nakon što je otvorio pomenutu fabriku guma u Inđiji.

„Da li ću biti selektor ili neću, videćemo. Ne mogu da kažem ni da, ni ne. Neko ko me želi mora da me želi kompletno. Morate svi da me želite, da se oseti podrška, želja, volja. Videćemo, osećam podršku od ljudi koji su tu, ali treba još neke stvari da se poklope“, rekao je Stojković za televiziju K1.

 

Podsetimo, Stojković koji je inače peta Zvezdina zvezda je u periodu od 2005. do 2007. godine bio predsednik kluba iz Ljutice Bogdana i tada su osvojene poslednje dve duple krune.  

Ipak, od starta je postojao sukob s najvatrenijim navijačima crveno-belih.

„Od dana kada sam seo u predsedničku fotelju nisam imao njihovu podršku. Osećao sam veliki otpor, iako sam važio za klupsku legendu. Jednostavno, nisu me voleli, niti me i danas vole, jer su kod mene važila jasna pravila ponašanja. Nisam im dozvoljavao da vode klupsku politiku. Nisu mogli da uživaju beneficije. To je jedina istina, mada je tužno da mi se dešavaju ovakve stvari na stadionu Zvezde“, rekao je Stojković, kojeg su jednom prilikom „delije“ izbacile iz „Red kafea“ kada je došao na stadion da popije piće.

„Prišla su mi trojica mladića, jednog sam i prepoznao jer je u mojoj vladavini važio za vođu navijača i upitali me: 'Ko ti je dozvolio da sediš ovde?'Mirno sam im odgovorio da ne razumem pitanje, ali oni su nastavili i uz zaprepašćenje mojih prijatelja poručili:  'Ne dozvoljavamo ti da sediš ovde''. Kako ne bih uznemiravao okruženje, rekao sam da je sve u redu i mirno otišao sa stadiona. Ružno je što se sve to desilo, pogotovo na javnom mestu“, ispričao  je za „Pres“ svojevremeno Dragan Stojković.

© AFP 2023 / STRDragan Stojković Piksi Kina
Dve velike prepreke dele Piksija od klupe Srbije - Sputnik Srbija
Dragan Stojković Piksi Kina

Po odlasku iz Crvene zvezde uplovio je u trenerske vode i od 2008. do 2013. godine radio je kao trener japanske Nagoje.

I dalje Stojković nije omiljen među „delijama“, i jasno je da je tom izjavom da moraju svi da ga žele, po svemu sudeći mislio i na navijače, jer Srbiji ne treba selektor protiv kojeg će da budu navijači najtrofejnijeg srpskog kluba – Crvene zvezde.

Druga prepreka, odnosno „kočnica“ na putu da Dragan Stojković bude promovisan kao novi selektor Srbije, jesu kineski milioni.

Naime, Piksi je početkom godine dobio otkaz u Gvangžu Rič end Forsu, ali su Kinezi dužni prema slovu ugovora da mu isplaćuju plate sve do isteka istog, a to je kraj 2021. godine.

​Kako je Stojković bio jedan od najplaćenijih trenera u Aziji, i među Top 20 na svetu, jasno je da nije tek tako želeo da se odrekne tolikog novca.

Godišnja plata iznosila mu je 8,9 miliona dolara, odnosno oko 7,3 miliona evra, što je mesečno oko 610 hiljada evra.

Toliko Gvangžu mesečno uplaćuje srpskom stručnjaku koji trenutno uživa u odmoru u Srbiji, neretko je i u Parizu sa ostatkom porodice.

Navodno, Stojković u ugovoru sa Kinezima ima stavku prema kojoj u slučaju da pronađe novi angažman, kineski klub više nije dužan da mu isplaćuje pomenuti novac.

Srbija prvi kvalifikacioni meč za Svetsko prvenstvo u Kataru igra krajem marta naredne godine, za tada je zbog pandemije koronavirusa pomerena i godišnja Skupština Fudbalskog saveza Srbije, pa postoji teoretska mogućnost da Stojković tek u februaru ili martu bude i zvanično izabran za novog selektora „orlova“.

Ali, ko zna, možda nas FSS prijatno iznenadi i do kraja godine saopšti vesti o nasledniku Ljubiše Tumbakovića.

► Siniša Mihajlović je za manje od tri meseca stekao dugu listu (ne)prijatelja

► Pet Tumbakovićevih autogolova

► Tumbaković više neće biti selektor Srbije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala