Vašington post: Stejt department na meti ruske „sajber-špijunaže“

© AP Photo / Alastair GrantČlanovi "crvenog tima" rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu
Članovi crvenog tima rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department i Nacionalni institut za zdravlje zemlje bili su mete „sajber-špijunaže“ Rusije, tvrdi „Vašington post“, pozivajući se na eksperte. List to naziva višemesečnom „ruskom operacijom digitalnog praćenja“.
Kako su saopštili američkom listu neimenovani zvaničnici i druga lica, upoznata sa ovim pitanjem, očekuje se da broj „žrtava sajber-špijunaže“ poraste. Među njima su, osim federalnih institucija, kao što je Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i privatne kompanije.

List prenosi da je Agencija za sajber bezbednost pozvala sve koji su primetili da su hakovani, da im jave.

Navodno, iza operacije koja je trajala, kao minimum od proleća, stoji Spoljnoobaveštajna služba Rusije. Kako piše list, po mišljenju predstavnika velike američke kompanije „Fire Eye“, na koju je, kako je ranije saopšteno, bio izveden napad, hakere je interesovao ne kvantitet, već „kvalitet“ meta svojih napada.

Prema podacima lista, eksperti u oblasti sajber bezbednosti su okarakterisali, navodno, rusko hakovanje, kao sofisticirani oblik onlajn-špijunaže koji ostavlja malo tragova upada u sisteme.

Ranije je pres-služba američkog Ministarstva trgovine potvrdila informacije o hakovanju računarske mreže Nacionalne uprave za telekomunikacije i informacije. U američkoj obaveštajnoj službi postoji zabrinutost da su hakeri koji su napali vladu i Ministarstvo finansija možda koristili slične metode da bi provalili u druge strukture američke vlade. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala