Stoltenberg objasnio kakav pristup NATO treba da ima prema Rusiji

© AP Photo / Rahmat GulJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO se zalaže za kombinovani pristup u međusobnim odnosima s Rusijom, koji uključuje dijalog i brigu o bezbednosti i odbrani saveznika, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.
„Verujemo u dijalog s Rusijom, ali smo takođe zabrinuti obuzdavanjem i odbranom. Smatramo da je razumna kombinacija garancija bezbednosti saveznika i u isto vreme sposobnost da vodimo dijalog s Rusijom u cilju traženja boljeg odnosa s tom zemljom“, rekao je on.

S tim u vezi, Stoltenberg je naglasio da „Rusija mora da poštuje međunarodno zakonodavstvo, uključujući i teritorijalni integritet i suverenitet svih država“.

Američke sankcije Turskoj zbog S-400

On se osvrnuo i na američke sankcije koje su u ponedeljak uvedene Turskoj zbog nabavki ruskih sistema S-400, rekavši da žali zbog toga što su NATO saveznici „prinuđeni da međusobno uvode sankcije“.

„Žalim što smo u situaciji kada zemlje NATO-a moraju da nameću jedni drugima sankcije“, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje koji je njegov stav o sankcijama SAD protiv Turske zbog kupovine S-400.

Dodao je da je i ranije izražavao zabrinutost u vezi odluke Turske da kupi ruske sisteme.

„To je nacionalna odluka, ali ti sistemi ne mogu da budu integrisani u NATO sisteme“, rekao je.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica zbog nabavki ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije za direktora Demira i još troje zaposlenih.

Istovremeno, Stejt department je saopštio da sankcije protiv Turske zbog kupovine ruskih sistema S-400 zapravo nisu usmerene protiv Ankare, već protiv Moskve.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala