Sastali se šefica diplomatije BiH i Lavrov: Bez komentara o postupku Komšića i Džaferović

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSastanak Sergeja Lavrova i Bisere Turković u Sarajevu
Sastanak Sergeja Lavrova i Bisere Turković u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković sastala se ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Oni su se složili da je potrebno ojačati ekonomsku saradnju dve zemlje, ali nisu komentarisali odbijanje članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se sretnu sa Lavrovom.

Lavrov je govorio o spremnosti za saradnju i jačanje ekonomskih odnosa dve zemlje te neophodnosti međusobnog dijaloga u regiji.

„Potvrdili smo čvrst stav i podršku celovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“, izjavio je Lavrov.

Lavrov je kazao kako ne vidi nikakog smisla u reviziji Dejtonskog sporazuma, posebno kad takve inicijative dolaze izvan Bosne i Hercegovine, te naveo kako je Rusija garant ovog sporazuma i stava da su narodi u BiH sposobni da odlučuju sami o svojoj sudbini.

Ruski ministar spoljnih poslova je ponovio kako je ruski stav da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nepotrebna, te da je BiH s njim svojevrstan protektorat.

„Dogovorili smo se da ćemo poboljšati našu trgovinsku razmenu koja je usporena zbog virusa korona. Mislimo da je neophodno i potrebno da snažnije radimo u okviru komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju. Vrlo nam je drago da u BiH funkcionišu naši projekti, poput kompanija Gasprom, Sberbank“, kazao je on.

Skandal u Sarajevu: Samo Dodik sa Lavrovom — Komšić i Džaferović izneli izgovore što su odbili susret

Lavrov je kazao da je sretan jer u BiH mladi imaju želju da uče ruski jezik, a ministarku Turković pozvao je u posetu Rusiji.

Ministri Turković i Lavrov su nakon sastanka potpisali i Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. godina, preneli su sarajevski mediji.

„Želim da iskažem svoje zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom delegacija BiH i Ruske Federacije na kojem smo konstatovali da su odnosi dve države dobri i da je važno da radimo na unapređenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije. Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja Plana konsultacija dve države, doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu“, kazala je Turković.

Dodala je kako BiH pozdravlja opredeljenost Ruske Federacije poštovanju principa suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH utvrđenog Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH iz 1995. godine.

„Očekujemo snažnu podršku Rusije napretku BiH, koji je baziran na strateškim dokumentima i principima koje su svi narodi BiH zajedno usvojili u BiH, odnosno njihovi predstavnici, a to su integracije u EU i NATO. Potrebno je da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum“, dodala je.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala