Ruski „avion 21. veka“ prvi put poleteo sa ruskim motorima /video/

© Foto : UAC Avion MS-21-310 sa ruskim motorima PD-14
Avion MS-21-310 sa ruskim motorima PD-14 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski putnički avion MS-21-310 („Magistralni avion 21. veka”), u koji su ugrađeni ruski motori PD-14, izveo je svoj prvi let, saopštila je pres-služba ruske državne korporacije „Rosteh“.

„Sa aerodroma Irkutske vazduhoplovne fabrike ruske avio-korporacije 'Irkutsk'(deo 'Rosteha') 15. decembra realizovan je prvi let aviona MS-21-310, opremljenog novim ruskim motorima PD-14. Let je trajao sat i 25 minuta“, saopštila je pres-služba.

Tokom leta testirani su režimi rada motora, stabilnost i upravljivost avionom, kao i funkcionisanje svih njegovih sistema.

„Krajem novembra tokom posete korporacije 'Irkutsk' kolege i ja smo izvršili inspekciju pripreme novog MS-21. Tada smo dogovorili da prvi let MS-21-310 sa novim motorom PD-14 bude realizovan do kraja ove godine. Danas vidimo rezultat dosledne državne politike u oblasti razvoja visokotehnoloških grana. Imamo novu generaciju konstruktora i proizvodnih radnika, a sada vidimo plodove rada desetine hiljada ljudi, koji su radili u preduzećima za avio-motore kako bi se ovaj let realizovao“, rekao je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Prema rečima generalnog direktora korporacije „Rosteh“ Sergeja Čemezova, ovaj let je rezultat objedinjavanja dva najvažnija programa civilne avio-industrije u Rusiji – aviona MS-21 i motora PD-14.

„Naporima naučnika, konstruktora, inženjera, radnika pravi se avion nove generacije koji vraća našu zemlju u najvišu ligu svetske avijacije“, rekao je Čemezov.

MS-21 je civilni avion koji će biti predviđen za letove na udaljenosti do 6.000 kilometara. Osnovna verzija aviona MS-21-300, koja ima ugrađen američki motor PW1400, trenutno prolazi sertifikaciona testiranja. Pretpostavlja se da će kupci moći da odaberu koji motor će avion imati. Planirano se da se u budućnosti naprave i verzije aviona MS-21-200 (od 132 do 165 mesta) i MS-21-400 (do 250 mesta).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala