Rusija i Kina produžile sporazum o obaveštavanju o lansiranju raketa na 10 godina

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina produžile su međuvladin sporazum o razmeni podataka o lansiranju balističkih raketa i kosmičkih raketa-nosača na deset godina.

„Primio sam iz Pekinga primerke protokola sa Vašim potpisom. Spreman sam da potpišem protokol o produžavanju sporazuma na deset godina“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je putem video-linka razgovarao sa svojim kineskim kolegom Vejom Fengeom. Kineski ministar je potpisao protokol početkom decembra.

Šojgu  je istakao da produženje sporazuma pokazuje visok nivo poverenja između dve zemlje. Nakon što je potpisao dokument, on ga je pokazao kineskom kolegi.

Fenge je istakao da je produžetak sporazuma primer uzornih odnosa između sila.

„Potpisivanje protokola o produžetku sporazuma između Rusije i Kine nije samo važno merilo poverenja i transparentnosti između naše dve zemlje, nego služi kao primer osiguravanja globalne strateške stabilnosti i stvaranja uzornih odnosa između velikih sila“, rekao je kineski ministar.

Prema njegovim rečima, zajedničke akcije Rusije i Kine pozitivno su doprinele procesu međunarodne kontrole naoružanja i osiguravanju mira i stabilnosti u svetu i regionu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala