Nema im ravnih u svetu: U Rusiji se pravi šest korveta koje će nositi rakete „Cirkon“

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaRuski bojni brodovi na vežbi u Kronštatu
Ruski bojni brodovi na vežbi u Kronštatu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska Tihookeanska flota će u periodu od 2024-2028. godine dobiti šest korveta projekta 20380 i 20385, koje će imati mogućnost da nose hipersonične rakete „Cirkon“.

 „U okviru realizacije državne odbrambene narudžbe GOZ-2021 Ministarstvo odbrane Rusije sklopilo je sporazum sa javnim akcionarskim društvom 'Amursko brodogradilište' o isporuci serije korveta projekta 20380 i 20385“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva.

Kako je precizirano, dve korvete će biti napravljene prema projektu 20380, a četiri prema projektu 20385.

„U pogledu niza tehničkih karakteristika i sastavu naoružanja, korvetama koje se danas grade nema ravnih u svetu, i imaju veliki potencijal za modernizaciju. To su savremeni brodovi, opremljeni najnovijim radarom MFRLK, perspektivnim protivvazdušnim raketnim sistemom 'Redut', savremenim protivbrodskim sistemom 'Uran', protivpodmorničkim sistemom 'Paket-NK' i univerzalnim lansirnim sistemima koji su u stanju da nose rakete 'Cirkon'“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da će korvete povećati efikasnost otkrivanja i uništavanja podmornica, brodova, protivničkih plovila, kao i efikasnost zaštite vojno-pomorske baze, obale i pomorskih komunikacija.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala