„Motor“ Evrope u lokdaunu: Šta čeka Nemačku pod teretom novih najstrožih mera

© AP Photo / Sebastian GollnowVolonteri njemačkog Crvenog krsta ispred ambulante za koronu u Štutgartu u Nemačkoj
Volonteri njemačkog Crvenog krsta ispred ambulante za koronu u Štutgartu u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šest nedelja „umerenih“ mera protiv virusa korona nisu dale željene rezultate, pa Nemačka zbog pogoršanja epidemiološke situacije od srede, 16. decembra, ulazi u gotovo jednomesečni strogi lokdaun. Pitanje je — šta čeka zemlju koja predstavlja „motor“ Evrope pod teretom novih mera protiv pandemije?

Mere koje su dogovorili premijeri saveznih pokrajina sa kancelarkom Angelom Merkel podrazumevaju da gotovo mesec dana, do 10. januara, u Nemačkoj budu zatvorene prodavnice, škole, vrtići, frizerski saloni i druge uslužne delatnosti za koje je neophodna blizina ljudi.

Nastava će se održavati samo onlajn, a na snazi će biti zabrana konzumiranja alkohola na javnim mestima. Biće otvoreni supermarketi, apoteke i druge prodavnice neophodne za svakodnevni život.

„Motor“ Evrope Nemačka ulazi u lokdaun

Na pitanje u kojoj meri će lokdaun predstavljati udar na nemačku privredu, Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke, kaže da je privreda te zemlje ogromna, pa će usled ovih mera neke grane trpeti puno, poput turizma i ugostiteljstva.

„Određene branše će prilično propatiti, poput onih slobodnih profesija, umetnika, preko ugostiteljstva, turizma, železničkog i avionskog saobraćaja. Međutim, to nije slučaj samo u Nemačkoj, nego svuda. Ali, gubici u sektorima turizma i gastronomije, na primer, neće se odraziti na BDP Nemačke tako mnogo, kao što će to, na primer, biti slučaj u Italiji“, napominje Radičević.

Kako kaže, u Nemačkoj najveći deo ekonomskog kolača dolazi od industrije, pre svega automobilske.

Industrija u Nemačkoj praktično radi normalno, naravno, sa određenim izuzecima. Sa druge strane, strogi lokdaun dolazi u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kada industrija obično pravi neku pauzu od bar nedelju dana, a često i dve nedelje, dakle, u periodu kada je već uobičajen pad aktivnosti. Tako da ne bih mogao da kažem da će sveukupna ekonomija mnogo da propati, tim pre što su Nemci opet izdvojili još 11 milijardi evra pomoći. Dakle, iako će određeni segmenti prilično nastradati, još se ovde ne govori o ogromnom padu nemačke ekonomije i čeka se da se vidi da li će se novim merama smanjiti broj novoobolelih i pritisak na zdravstvo“, objašnjava Radičević.

Mnoge mere će, dodaje on, svakako ostati na snazi do kraja februara, a vlasnici kafića i restorana se i ne nadaju da će ih otvoriti pre marta.

Da li će Evropa trpeti zbog nemačkog lokdauna

Nenad Radičević smatra da ni Evropska unija neće pretrpeti neki veliki udar usled lokdauna u Nemačkoj.

„Prošle nedelje je usvojen i budžet EU i onaj ’korona‘ finansijski plan koji predviđa ogroman novac koji će biti upumpan, pre svega, u države Evrozone, koje su zapravo tržište nemačkih proizvoda. Zato i glavni razlog interesovanja Nemačke da se taj paket velikodušno što pre realizuje i da pomoć dobiju i Italijani, i Hrvati i Španci, leži u tome što znaju da su oni kupci nemačkih proizvoda i da će time pospešiti nemačku ekonomiju. Za sada, u Nemačkoj ima dovoljno rezerve i para da se zemlja i prezaduži ne bi li pospešila zamajac ekonomiji. Naravno, još niko ne priča o tome da dolazi do prevelikog zaduživanja, jer su uvereni da će se onog trenutka kada ekonomija stane na noge, kroz poreze sve to vratiti na mesto“, ukazuje Radičević.

Građani podržavaju lokdaun

Sagovornik Sputnjika kaže da je i sam iznenađen činjenicom da većina građana Nemačke zapravo podržava strogi lokdaun.

„Prema nekim anketama, čak 70 odsto građana smatra da treba uvesti strože mere kako bi se sprečio rast broja novozaraženih. Tako da bez obzira na to što su im političari obećavali da će im ’spasiti‘ Božić, očigledno je da građani ne krive mnogo političare za to što Božić neće provesti onako kako je to prethodnih godina bio slučaj. Ima, naravno, glasova kritike koji se pojavljuju sporadično i u medijima, ali to nije onako kako sam, iskreno, očekivao“, zaključuje Radičević.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na poslodavce da što je više moguće svojim radnicima dopuste rad od kuće, kako bi se dodatno smanjili kontakti. Nove mere biće privremeno ublažene od 24. do 26. decembra, kada će biti dozvoljeno da se jedno domaćinstvo sastane sa još četiri osobe iz najuže porodice.

Cilj mera protiv pandemije je da se broj zaraženih smanji na ispod 50 zaraženih slučajeva na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana. Prema navodima Robert Koh instituta, takozvana sedmodnevna incidencija trenutno iznosi 169,1, što znači da je daleko iznad granice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala