Mediji: Kosovo se do 2023. neće prijavljivati za članstvo u međunarodnim organizacijama

© Flickr / Agon SylaKosovska zastava
Kosovska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada premijera Avdulaha Hotija planira da moratorijum na kosovsko prijavljivanje u međunarodne organizacije traje mnogo duže od godinu dana, na koliko se obavezala sporazumom u Beloj kući, prenosi Reporteri.

Podaci o tome se nalaze u nacrtu vladinog plana rada, koji se odnosi na sledeću godinu, a u kojem su navedene radnje za koje se očekuje da će biti preduzete u naredne dve godine.

Nacrt plana rada vlade za 2021. godinu je dokument koji je izradila Kancelarija za strateško planiranje u KP (kancelarija premijera).

“U ovoj fazi ga je Kancelarija za dobro upravljanje (KP) dala na javni uvid”, rekla je Antigona Bakhaku Idrizi, savetnica premijera za medije prenosi Kosovo onlajn.

„U ovoj fazi ne možemo da komentarišemo jer je to nacrt (predlog projekta) koji će proći izmene i razmatranja pre nego što preuzme konačan oblik i dobije odobrenje kabineta“, dodala je ona.

U ovom nacrtu plana rada, vlada je predvidela da 2021. godine samo sastavi spisak međunarodnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Kosovo i uspostavi radne grupe koje će olakšati proces prijavljivanja.

Za 2022. planira da pripremi prijave i na kraju se prijavi za manje organizacije.

Do 2023. planirano je da se podnesu prijave za institucije i organizacije koje imaju glavnu ulogu u međunarodnom osnaživanju Kosova.

Demuš Šaša, izvršni direktor Instituta EPIK, kaže da je ova politika posledica obaveza koje je premijer Hoti preuzeo u Vašingtonu.

„Ovo je epilog koji se nije očekivao. Kosovo je otišlo u Vašington da bi obezbedilo priznanje Srbije, a iz Vašingtona se vratilo obećavajući da neće tražiti nova priznanje i da neće podnositi prijave međunarodnim organizacijama, dakle, nije bilo moguće imati regresivniji razvoj”, rekao je Šaša.

Među pismenim obavezama koje je premijer preuzeo u Vašingtonu bio je i jednogodišnji moratorijum za prijavljivanje za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a u akcionom planu vlade za sprovođenje ovih obaveza stoji cirkularni dopis Ministarstva spoljnih poslova svim institucijama u kojem se navodi da je potrebno da se povuku sve prijave i naglašava da u periodu od jedne godine Kosovo neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Kosovo se 2023. prijavljuje za SE, SZO, Unesko i STO

Demuš Šaša kaže da posledice ovih obaveza neće biti male.

“Složili smo se da su zahtevi Srbije i zahtevi Kosova jednaki. Videćemo posledice ovoga u narednim godinama. Baš kao što danas vidimo posledice sporazuma iz 2013. i 2016. po pitanju pridruživanja, tako će i presedan da se ne prijavljuje u međunarodne organizacije osnažiti poziciju Kosova na međunarodnoj sceni”, rekao je on.

Nacrt vladinog programa identifikuje četiri organizacije od posebnog značaja na koje namerava da se prijavi 2023. godine. To su: Savet Evrope, Svetska zdravstvena organizacija, Unesko i Svetska trgovinska organizacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala