Matić i Ivanović imaju svoj stav i Engleska to mora da poštuje

© AFP 2023 / GLYN KIRKNemanja Matić i Branislav Ivanović
Nemanja Matić i Branislav Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši srpski reprezentativci Branislav Ivanović i Nemanja Matić „gurnuli su prst u oko“ Englezima, odbijajući da se poklone i pokore njihovim pravilima.

Naime, u Premijer ligi je od 3. do 14. decembra na snazi podrška LGBT populaciji, pa svi kapiteni nose traku oko ruke u duginim bojama, a igrači imaju pertle u pomenutom koloritu.

Takođe, u priču su uključeni treneri, sportski radnici, a i korner zastavice su u bojama duge.

Fudbaleri Crvene zvezde - Sputnik Srbija
Spektakl – Zvezda u Ligi Evrope protiv Milana!

Englezi na sve načine pokušavaju da šire svest o istopolnim vezama, pružajući podršku gej zajednici. I minulog vikenda, kada je odigrano 12. kolo Premijer lige, kapiteni svih timova u jednoj od najjačih liga na svetu, imali su LGBT trake oko mišice, dok se samo jedan razlikovao.

Bio je to kapiten Vest Bromvič Albiona – Branislav Ivanović.

​Srbinu je čast da bude kapiten u susretu sa Njukaslom (1:2) ukazao Hrvat, trener VBA Slaven Bilić, ali se oko njegove ruke nije našla traka u bojama duge, već obična „captain“.

Za sada nije poznato šta je pravi razlog, zbog kojeg nekadašnji kapiten Srbije i Čelsija rekao „ne“ LGBT traci,  bacivši im rukavicu u lice.

Jasno je da ih je takav potez razbesneo i da mu neće škrti Englezi tek tako preći preko toga.

Ali, nije Ivanović prvi i jedini Srbin koji je razbesneo Ostrvu i podigao buru.

Prvi je to učinio Nemanja Matić, koji praktično to već tradicionalno čini svake godine u isto vreme.

As Mančester junajteda izričito odbija da na grudima nosi „poppy“ - svet maka, simbol koji se u Velikoj Britaniji nosi tokom „Nedelje sećanja“ u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata.

Svi fudbaleri u Premijer ligi bez pogovora nose cvet maka, ali to ne važi za Nemanju Matića.

Na taj način se odaje počast svim stradalim britanskim vojnicima, ne samo u Prvom svetskom ratu, već i u Drugom svetskom ratu, ratu u Koreji, Foklendskim ostrvima, ali i pripadnicima NATO snaga u Persijskom zalivu, kao i na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini...

Ali, Nemanja nije čovek bez stava! Naprotiv! Ima ga, i brani ga po svaku cenu, rizikujući čak i da dobije otkaz u slavnom Junajtedu.

Kao i svake godine, 3. Novembra su igrači Premijer lige izlazili na teren, a dres im je krasio cvet maka, jedino je Matićev dres bio „prazan“.

Maka nije bilo.

​Jasno je da je to bio okidač da navijači na Ostrvu pobesne i da razapnu Srbina na stub srama, jer ne želi da oda počast nastradalim britanskim vojnicima.

Ipak, iskusni zadnji vezni nije želeo da se spušta na njihov nivo i da dodatno „raspiruje vatru“, već je smirio strasti.

„U potpunosti razumem zbog čega ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u sukobima. Ipak, za mene je to samo podsećanje na napad koji sam osetio kao uplašeni 12-godišnji dečak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena, razorena, tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje maka nije primereno“, poručio je Matić 2018. fodine.

I ove 202. godine identična situacija. Ponovo svi premijerligaši uredno nose cvet maka, samo Nemanja ne. Ušao je u igru protiv Arsenala i za razliku od svojih kolega nije imao pomenuti simbol na dresu Mančestera.

Opet su mu zamerili navijači, „pakovali mu otkaz“, tražili sankcije od kluba, ali je on ostao ponosan do kraja i izgurao je svoju priču – bez cveta maka na dresu.

► Pet Tumbakovićevih autogolova

► Džajić za Sputnjik o Milanu: Zvezda do zvezda mora preko najvećih, ne preko Železničara iz Lajkovca

► Sergej napada šampiona, Barselona na PSŽ!

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala