Jaslice u Vatikanu: Šok u Rimu i na Internetu /foto/

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANEVatikanske jaslice
Vatikanske jaslice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Monumentalne keramičke jaslice koje je Vatikan povodom Božića postavio na Trgu Svetog Petra prikazuju dete Isusa, Josipa i Mariju, mudrace s Istoka i lik sličan astronautu. Tvorci jaslica koje su izazvale brojne negativne komentare tvrde da je u pitanju savremeni i nekonvencionalni pristup inspirisan drevnom Grčkom, sumerskom i egipatskom umetnošću.

Vatikan svake godine uoči Božića postavlja različite jaslice, koje obično doniraju gradovi ili umetnici, a neke od prethodnih instalacija simbolizovale su nevolju izbeglica i osoba koja posećuje zatvorenika na robiji.

Međutim, ovogodišnja neobična postavka Vatikanskih jaslica, delo učenika i nastavnika Kastelija, italijanskog grada poznatog po keramici, izazvale su brojne negativne komentare vernika, Rimljana i korisnika  društvenih mreža.

​„U ovoj globalnoj pandemiji hrišćanski narod očekivao je znak ponovnog rođenja, a ne ovako nešto“, rekao je Alfredo Čiareli, koji 30 godina prodaje verske predmete na trgu.

„Ovo što vidimo je zbunilo i rastužilo mnoge ljude.“

Čini se i da mnogi korisnici društvenih medija nemaju najbolje mišljenje o ovogodišnjoj vatikanskoj božićnoj postavci i poručuju da je treba ukloniti.

„Ovogodišnje vatikanske jaslice treba ukloniti. Ne šalim se. Moramo prestati da pasivno trpimo ove uvrede vere i katoličkog duha“, glasi jedan od komentara.

​„Jaslice Vatikana su monstruozne. Šta poželeti više od ružnih vanzemaljskih robota koji podrivaju lepotu i humanost Svete porodice u vreme Božića, tokom pandemije kada su nam potrebne naše vanvremenske crkvene tradicije više nego ikad. Hvala, papa Franjo“, navela je Rahela Kampos.

​„Taman kad ste pomislili da 2020. godina ne može postati još više depresivna. Pogledajte nove vatikanske jaslice“, još neki su od brojnih komentara na društvenim mrežama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala