Hoće li Tramp u poslednjim danima mandata povući potez koji opasno ljuti tajne službe

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije nemoguće da u poslednjim danima svog predsedničkog mandata Donald Tramp pomiluje ne samo Džulijana Asanža, već i Edvarda Snoudena, kaže za Sputnjik novinar Nikola Vrzić, autor knjige „Vikiliks: Tajne beogradskih depeša“.

Američki pastor i političar Majk Barns, blizak Donaldu Trampu, objavio je juče da će predsednik SAD pomilovati novinara Džulijana Asanža. Barns je kasnije naveo da nije sigurno da će do toga i doći, jer se prethodno pozvao na „nepouzdan izvor“.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti kazna od 175 godina zatvora.

Džulijan Asanž optužen je za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Pomilovanje Asanža — otvoren rat sa svojim tajnim službama

Vrzić dodaje da Tramp do sada nije pomilovao Asanža jer bi tim potezom ušao u „otvoren i definitivan rat sa sopstvenim tajnim službama i dubokom državom“.

A sve i ako Tramp pomiluje Asanža, taj gest neće imati preteran efekt po sudbinu osnivača „Vikiliksa“, pošto će Britanci, ili dolazeća američka administracija, naći način da ga zadrže u pritvoru i posle dovedu u Ameriku gde bi mu se sudilo, smatra Vrzić.

​„Međutim, pomilovanje Asanža kao gest bi značilo puno u smislu ohrabrenja, jer treba da imamo u vidu da sve ovo što se dešava Asanžu, istovremeno predstavlja ogromno upozorenje za sve potencijalne ’zviždače‘ i novinare koji bi se usudili da gurnu prst u oko najmoćnijim zapadnim vladama. Njegova sudbina je poruka svima da ne rade svoj posao i da budu vladini portparoli, kao što i jesu danas svi mejnstrim mediji na Zapadu“, kaže Vrzić.

Pomilovanje Asanža — osveta tajnih službi

On dodaje da u ovom trenutku mračne sile iz američke močvare s kojima se i Tramp borio u prethodne četiri godine, neće dozvoliti izlazak Asanža na slobodu. Međutim, pitanje je šta donosi budućnost.

„Ukoliko bi Tramp pomilovao Asanža i Edvarda Snoudena kao dva najčuvenija ’zviždača‘, mogao bi se nazvati herojem borbe protiv ’duboke države‘ i ’vašingtonske močvare‘ i svega što oni predstavljaju, kao i borcem za slobodu izražavanja. Međutim, pitanje je šta bi to moglo da znači i za samog Trampa ako to uradi“, ističe Vrzić i podseća na izjavu demokratskog političara Čaka Šumera s početka Trampovog mandata, da „tajne službe imaju puno načina da mu se osvete“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala