Dve ceremonije kao simbol odnosa Rusije i Srbije

© Tanjug / RADE PRELICŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ceremonija paljenja večne vatre i poseta Hramu svetog Save dve su ceremonije koje simbolizuju bratske odnose Srbije i Rusije, složili su se ministri dve zemlje Sergej Lavrov i Nikola Selaković.

Selaković i Lavrov potvrdili su da glavni temelj za saradnju dve zemlje ostaje poštovanje međunarodnog prava i ponovili da rezolucija 1244 okvir za rešavanje kosovskog pitanja.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru razmenili smo mišljenja po pitanju važnih međunarodnih pozicija u kojima neretko delimo isto gledište, kao i da potpišemo plan naših konsultacija naših ministarstva u narednih godinu dana, rekao je Selaković.

On se zahvalio Rusiji i ministru Lavrovu na principijelnoj podršci koja se pruža Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na međunarodnoj političkoj areni kao i u međunarodnim organizacijama.

„Ova zahvalnost ide ka Ruskoj Federaciji ali i lično ka vama koji ste često dizali glas kad je treblao zaštititi naš interes i našu poziciju“, kazao je ministar.

Selaković je konstatovao da su odnosi na visokom nivou a da je broj oblasti te saradnje povećan i da je dobio novo pogonsko gorivo od posete Vladimira Putina u januaru prošle godine.

© Tanjug / RADE PRELICŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković
Dve ceremonije kao simbol odnosa Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković

„Vežu nas dobri, prijateljski odnosi u prošlosti, prisustvovali smo ceremoniji na Groblju oslobodilaca Beograda, zatim u Hramu Svetog Save. Ako je to pokazatelj našeg bratstva po oružju i zajedničke borbe protiv nacizma, onda je Hram Svetog Save naše zajedničko ktitorstvo, naročito u poslednjem periodu“, rekao je Selaković, ocenivši da je to dobar putokaz za saradnju dve zemlje u budućnosti.

Selaković se zahvalio i na naporima Rusije da se u SB UN sačuva redovno podnošenje izveštaja o KiM i poštovanju rezolucije 1244, kao i na podršci nastavku rada Unmika, kao i na podršci u drugim međunarodnim organizacijama na zaštiti prava srpskog naroda i SPC. 

Konferencija za štampu Sergeja Lavrova i Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija
Lavrov i Vučić: Potvrda prijateljstva i strateške saradnje Rusije i Srbije

Osećajte se u Srbiji kao kod svoje kuće, ovde ste uvek dobrodošli, poručio je srpski ministar

Razgovarali smo kao da se odavno znamo, rekao je ministar Sergej Lavrov komentarišući prve razgovore koje je imao sa srpskim kolegom.

„Naš program je počeo sa svečanom ceremonijom paljenja večne vatre od čestice koja je doneta u Moskvi. Zatim smo posetili Hram Svetog Save. Obe ceremonije protekle su na mestima koji oličavaju našu zajedničku borbu protiv zla i za odbranu naših vrednosti, kulture, jezika i svega što podrazumeva jedan narod. To je najčvršća osnova koja nam omogućava da sarađujemo i da se međusobno podržavamo. Imamo zajednički pristup na planu poštovanja međunarodnog prava, principa Povelje UN, nemešanju u poslove drugih zemalja. Razgovarali smo i o zadacima i zajednničkim koracima u međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS, Savet Evrope“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je rekao da je u razgovorima sa Selakovićem komentarisana i njegova poseta BiH, a ponovio je i da Rusija nastavlja doslednu podršku Beograda što se tiče Kosova i Metohije.

„Rezolucija 1244 je osnovni dokument i rešenja treba tražiti u tim okvirima“; naglasio je Lavrov.

Žalimo, dodao je, što EU ne može da privoli Prištinu da sprovede dogovoreno vezano za ZSO. Smatramo da je takva orijentacija pokazuje nemoć prema pristupima Prištine i da ne služi na čast našim evropskim prijateljima. EU treba da s tim u vezi preuzme odgovornost, rekao je Lavrov.

Nastavićemo saradnju po svim pravcima naše spoljne politike. Imamo jasne orijentire koji su odredili predsednici Rusije i Srbije, istakao je šef ruske diplomatije i pozvao Selakovića u posetu Rusiji u svakom trenutku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala