Donjeck: Ukrajina napustila sporazum o primirju

© Sputnik / Sergey Averin / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u Donjeck
Znak na ulazu u Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi za rešavanje krize u Donbasu Natalija Nikonorova izjavila je da je Kijev napustio sporazum o jačanju sprovođenja režima prekida vatre.
„Danas možemo da kažemo da je ukrajinska strana dezavuirala mere za jačanje režima prekida vatre. Ukrajina je u septembru odbila da sprovede najvažniju meru, a to je verifikacija kršenja režima prekida vatre. Bez provere da li je došlo do kršenja ili ne, ove mere postaju deklarativne... Na taj način, Ukrajina se povukla iz tog sporazuma“, rekla je Nikonorova.

Ona je dodala da stoga Donjeck radi na potpisivanju ažuriranog dokumenta o primirju.

Vojska DNR - Sputnik Srbija
Novi napad ukrajinske vojske na Donbas: Poginula dva vojnika iz Donjecka

Pored toga, ona je objasnila da u prilog tome da je Kijev napustio sporazum idu i činjenice da na kontakt liniji raste broj kršenja od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

„To da je Ukrajina napustila sporazum potvrđeno je i činjenicama na kontakt liniji, trend se brzo kreće putem pogoršanja. Primećujemo sve više kršenja“, dodala je predstavnica DNR.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala