Bugarski istoričar o odnosima Sofije i Skoplja: Majke treba da praštaju svojoj deci

© Sputnik / Valerij Šustov / Uđi u bazu fotografijaSofija
Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Makedonija pod tuđim uticajem iskrivljuje istorijske činjenice i manipuliše, ali „majke treba da praštaju svojoj deci“, smatra ekspert za međunarodne odnose, istoričar Stanislav Bačev, imajući u vidu odnos majka-dete između Sofije i Skoplja.

Bačev je istakao da je Bugarska zaista zaštitila svoj stav odbijajući da odobri početak pregovora o ulasku Severne Makedonije u Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, takav korak Bugarske može da se smatra pozitivnim samo sa stanovišta kratkoročne perspektive, dok dugoročno posmatrano Bugarska svojim ponašanjem zaista opravdava reči Makedonaca o „podmuklim“ Bugarima.

On smatra da je trebalo da Bugarska oprosti Makedoncima iskrivljavanje istorijskih činjenica, pri čemu ne treba doživljavati zemlje kao „starijeg i mlađeg brata“.

„Bilo bi ispravno kada bi naša tri glavna politička predstavnika (predsednik parlamenta, predsednik i premijer) izašli i rekli: 'Da, Makedonci pod tuđim uticajem lažu, falsifikuju istoriju, manipulišu, ali majka Bugarska ume da oprosti svojoj deci“, rekao je on za „Eurokom“.

Kako je rekao, Sofija bi zahvaljujući takvom stavu razoružala one koji stoje iza stranog uticaja u susednoj zemlji.

Podsetimo, Bugarska je početkom decembra saopštila da ne može da odobri početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, jer susedi ne ispunjavaju Sporazum iz 2017. godine.

Sporazum između Sofije i Skoplja predviđa, pre svega, stvaranje zajedničke komisije, koja će se baviti rešavanjem istorijskih sporova između zemalja i složiti se da se istorija Bugarske pravilno spominje u makedonskim udžbenicima.

Bugarska strana je više puta primetila da su Makedonci jednostrano odložili sastanke stručnjaka za skoro godinu dana i upozorila da u slučaju neispunjavanja sporazuma neće moći da podrže početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala