Vakcina „Sputnjik Ve“ 100 odsto efikasna kod teških slučajeva

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaTestiranje dobrovoljaca koji su primili vakcinu protiv virusa korona "Sputnjik V"
Testiranje dobrovoljaca koji su primili vakcinu protiv virusa korona Sputnjik V - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasnost ruske vakcine kod teških slučajeva koronavirusne infekcije iznosi čak 100 odsto, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije.
„Efikasnost vakcine 'Sputnjik Ve' kod teških slučajeva koronavirusne infekcije bila je 100 odsto. Među potvrđenim slučajevima infekcije u placebo grupi registrovano je bilo 20 teških slučajeva, dok u grupi koja je primila vakcinu nije bilo teških slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Visoka efikasnost vakcine „Sputnik Ve“ na nivou od preko 90 odsto potvrđena je u svakoj od tri kontrolne tačke kliničkih ispitivanja. Efikasnost te vakcine je u završnoj fazi istraživanja iznosila 91,4 odsto.

„Naučno-istraživački centar „Gamaleja“, Ministarstvo zdravlja Rusije i Ruski fond za direktne investicije objavljuju efikasnost ruske vakcine 'Sputnjik Ve' od preko 90 odsto na osnovu rezultata analize podataka u završnoj kontrolnoj tački u okviru faze III najvećeg u istoriji Rusije kliničkog istraživanja vakcine 'Sputnjik Ve' protiv nove infekcije virusa korona“, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, zamenik direktora instituta „Gamaleja“ Denis Logunov smatra da će se efikasnost prve na svetu vakcine povećavati.

Prema rečima direktora instituta Aleksandra Gincburga, „rezultati koje vakcina 'Sputnik Ve' pokazuje tokom treće faze kliničkih ispitivanja omogućavaju da se sa sigurnošću tvrdi da je izuzetno efikasna i potpuno bezbedna za zdravlje“.

Kako je rekao, sledeća prilično velika partija vakcine Sputnjik Ve“ biće puštena u civilni promet u utorak. On je dodao da je oko 320 hiljada doza vakcina ušlo u civilni promet do nedelje.

Registracija vakcina u drugim zemljama

Tvorci „Sputnjika Ve“ predaće dokumente za ubrzanu registraciju vakcina u raznim zemljama.

„Na osnovu podataka dobijenih do danas, centar 'Gamaleja' pripremiće izveštaj koji će biti upotrebljen za podnošenje dokumenata za ubrzanu registraciju vakcine 'Sputnik Ve' u raznim zemljama“, saopštio je fond.

Takođe, podatke dobijene u toku ispitivanja objaviće naučni kolektiv „Gamaleja“ u jednom od vodećih međunarodnih recenziranih medicinskih časopisa.

„Dobijeni podaci činiće osnovu izveštaja koji će se koristiti za podnošenje zahteva za ubrzanu registraciju ruske vakcine u drugim zemljama. Takođe vidimo veliko interesovanje međunarodnih farmaceutskih kompanija za razvoj centra 'Gamaleja', s obzirom da korišćenje komponenti 'Sputnjika Ve' u kombinaciji sa drugim vakcinama mogu značajno da povećaju njihovu efikasnost“, rekao je direktor fonda (RPFI) Kiril Dmitrijev.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala