Turska na udaru američkih sankcija zbog kupovine S-400

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je precizirao da će ograničavajuće mere biti uvedene zbog nabavki ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400.

​„Sjedinjene Američke Države danas uvode sankcije protiv turske Uprave vojne industrije... zbog svesnog zaključivanja značajnih sporazuma sa 'Rosoboroneksportom', glavnim ruskim organom za izvoz oružja, u vidu kupovine sistema S-400“, navedeno je u dokumentu.

Prema obrazloženju Pompea, „SAD su jasno i u više navrata na najvišem nivou davale do znanja Turskoj da bi nabavka sistema S-400 mogla da dovede u opasnost bezbednost američkih vojnih tehnologija, osoblja i da postane značajno finansiranje ruskog odbrambenog sektora, kao i da Rusiji omogući pristup turskim vojnim snagama i odbrambenoj sferi“.

„Ipak, uprkos postojanju alternativa integrisanih sa sistemima NATO-a, Turska je donela odluku o nabavci i testiranju S-400“, dodao je Pompeo, podsećajući da je Vašington iz tog razloga obustavio učešće Ankare u globalnom partnerstvu u vezi F-35.

​Istovremeno, on je naglasio da SAD pozivaju Tursku na „rešavanje“ pitanja o S-400 u saradnji s Vašingtonom.

„Turska je dragocen i važan partner u regionalnoj bezbednosti za Ameriku. Želeli bismo da nastavimo našu višedecenijsku istoriju produktivne saradnje u odbrambenom sektoru tako što će prepreka u vidu S-400, koja je na raspolaganju Turske, biti eliminisana što je pre moguće“, rekao je američki državni sekretar.

Dodao je da će Vašington u potpunosti primeniti sankcije prema zakonu „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA) za saradnju trećih zemalja sa ruskim odbrambenim sektorom.

Vašington je ranije pretio Ankari sankcijama zbog nabavki sistema S-400.

Podsetimo, američki Senat odobrio je u petak nacrt vojnog budžeta za 2021. finansijsku godinu koji predviđa proširivanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i nastavak isporuka oružja Ukrajini, zabranu saradnje američkih i ruskih vojnika, sankcije protiv Turske zbog nabavke ruskog sistema S-400 i druge mere koje su usmerene protiv Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala