Ruski ministar zdravlja: Kraj pandemije tek nakon masovne vakcinacije čitavog sveta

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu "Gam-KOVID-Vak" protiv virusa korona
Medicinska sestra priprema vakcinu Gam-KOVID-Vak protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona može se završiti tek nakon masovne vakcinacije čitavog sveta, izjavio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.
„Danas je svima postalo očigledno da je kraj pandemije moguć tek nakon masovne vakcinacije stanovništva celog sveta. S tim u vezi, obezbeđivanje ravnopravnog pristupa efikasnim i bezbednim vakcinama, uključujući vakcinu ‘Sputnjik Ve’, stanovnicima svih zemalja, trebalo bi da bude cilj stranih regulatornih tela i međunarodnih organizacija“, rekao je Muraško, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije.  

Muraško je dodao i da su novi podaci o efikasnosti vakcine protiv virusa korona Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ izuzetno ohrabrujući.  

Ranije je saopšteno da je vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, prema rezultatima analize podataka završne kontrolne provere u okviru treće faze postregistracionih kliničkih ispitivanja, pokazala efikasnost od preko 90 odsto.

Podsetimo, u avgustu je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar „Gamaleja“. Vakcina je nazvana „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Vakcina se zasniva na proučenoj i provernoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 72,7 miliona ljudi, od čega je više od 1,6 miliona ljudi umrlo. Trenutno u svetu ima više od 20 miliona aktivnih slučajeva kovida.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala