Rusija: Dozvoliti nezavisnim lekarima da pregledaju Ratka Mladića

© AFP 2023 / "UN-IRMCT/LESLIE HONDEBRINK-HERMGeneral Ratko Mladić u Haškom tribunalu
General Ratko Mladić u Haškom tribunalu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva da se timu nezavisnih lekara dozvoli da pregledaju Ratka Mladića osuđenog za ratne zločine, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN Genadij Kuzmin.

Prema njegovim rečima, posebno zabrinjava Mladićevo zdravstveno stanje.

„Iz štampe i izjava predstavnika Srbije znamo kako se advokati i članovi porodica doslovno bore za život gospodina Mladića. Istovremeno, rukovodstvo Mehanizma (Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove) i sudije odbacuju sve zahteve kao da nisu u interesu pravosuđa i ometaju pristup medicinskim informacijama“, rekao je Kuzmin.

Dodao je da se medicinski izveštaji nezavisnih lekara ignorišu, a sam optuženi nije u mogućnosti da ostvari svoje pravo da poseti lekara po svom izboru.

Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Ratko Mladić: Živeću dok je našeg plemena, optužnica je pala u vodu

„Svaki put čujemo uveravanja da se zdravlju zatvorenika posvećuje potrebna pažnja i da je Mladić, kažu, sasvim sposoban da izađe pred sud. Ako je to istina, u čemu je problem da se sprovede nezavisan lekarski pregled pre zakazivanja sudskog ročišta? Zahtevamo rukovodstvo Mehanizma da omogući nezavisnim lekarima, koje je on odabrao, da posete Mladića radi potpunog pregleda, uključujući i na očuvanje kognitivnih funkcija“, dodao je Kuzmin.

Zamenik stalnog predstavnika je istakao da se ne radi samo o zdravstvenom stanju optuženog, već je „pitanje koliko dugo Savet bezbednosti može da zatvara oči pred neljudskim postupanjem svog pomoćnog tela“.

„Da li je cilj zaista da se na bilo koji način donese konačna optužujuća presuda još jednom Srbinu, bez obzira na bilo kakve standarde u oblasti ljudskih prava i shvatanja humanosti“, je Kuzmin.

Mladić je u pritvoru u Hagu od leta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala