Novi predsednik UO Muzeja na Ušću: Sprečićemo estradizaciju, Muzej mora da se uozbilji

© Foto : Saša ReljićBeogradski muzej savremene umetnosti
Beogradski muzej savremene umetnosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izgubljena je još jedna godina i ne sme više da bude eksperimenata. Planiramo ove sedmice da raspišemo konkurs za direktora i jedan od prioriteta jeste da se muzej uozbilji, kaže za Sputnjik dr Vladislav Šćepanović, novi predsednik Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Vlada Srbije je na sednici 10. decembra imenovala dr Vladislava Šćepanovića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti za predsednika UO Muzeja savremene umetnosti, a prof. dr Aleksandra Mladenovića Leku, profesora Fakulteta likovnih umetnosti za člana istog tela.

Raspisivanje konkursa za direktora tokom ove sedmice

Šćepanović, dosadašnji član UO MSUB, došao je na mesto prof. dr Nikole Šuice koji je podneo ostavku na funkciju predsednika UO početkom godine, kada je Vlada postavila Viktora Kiša za vršioca dužnosti direktora Muzeja mimo sprovednog konkursa.

„Ministarka kulture Maja Gojković pozvala me je na razgovor tokom koga sam dobio uveravanja da će konkurs za direktora Muzeja biti realizovan, da nećemo ponovo ići u v.d.stanje i da će se poštovati stručnost. To je jedan od razloga zbog čega sam prihvatio da budem na čelu Upravnog odbora. Stekao sam utisak da je ministarka Gojković veoma ekspeditivna u proceduralnim stvarima i  zainteresovana da stvari u kulturi dovede u red”, kaže Šćepanović.

© Foto : Privatna arhiva Vladislava ŠćepanovićaVladislav Šćepanović
Novi predsednik UO Muzeja na Ušću: Sprečićemo estradizaciju, Muzej mora da se uozbilji - Sputnik Srbija
Vladislav Šćepanović

Estradizacija i instant oživljavanje muzeja

Novi predednik UO MSUB očekuje da zvaničan dopis o svom imenovanju dobije već danas i planira tokom ove sedmice da raspiše konkurs za direktora Muzeja savremene umetnosti.

„Mislim da je izubljena još jedna godina. Muzej više nema vremena za gubljenje. Dugo je bio zatvoren i ne sme više biti eksperimenata. Izgubio je dosta na ugledu izložbom venčanica Žan Pola Gotjea koja je praktično jedna vrsta estradizacije samog muzeja. Mislim da takve stvari više ne bi smele da se događaju. Zato je važno da stručan čovek dođe na čelo te institucije”, ističe Šćepanović.

Šćepanović, koji je 2013/2014 godine bio vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti, smatra da Gotjeova nedavno otvorena izložba nije referenca kojom jedan muzej savremene umetnosti može da se pohvali I na to je ukazivao još tokom pripreme postavke.

„Ta estradizacija i dovođenje ljudi po svaku cenu u muzej ima negativan efekat. Ako ne radite na privlačenju publike kroz promociju svojih zbirki, edukativne radionice i vođenja, nego dovođenjem zvezda popularne kulture, dobijate publiku koja će samo tada ući u muzej, a izgubićete publiku koju ste imali. To je pogrešan princip. Ne može se uz pomoć senzacija stvarati publika, već kvalitetnom umetnošću. Ta instant varijanta za oživljavanje muzeja ima mnogo veći negativan nego pozitivan efekat. O tome se nije razmišljalo zbog neznanja pa je jedan od prioriteta u narednom periodu da se muzej uozbilji”, navodi Šćepanović koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji 2017, a prošle godine je bio komesar naše izložbe na istoj manifestaciji.

Revizija zbirki i njihova promocija

On naglašava da uslov da Muzej savremene umetnosti dobro radi jeste da ga vodi stručna osoba koja ima dobre menadžerske i organizacione sposobnosti i koja će znati da prepozna šta su prioriteti jedne takve institucije.

„Mora da se uradi revizija zbirki, da tačno znamo sa čim Muzej raspolaže i u kakvom su stanju dela. Sledeća vrlo važna stvar jeste promocija zbirki. One nisu tu samo da bi se čuvale već da bi se prezentovale javnosti. To je naše kulturno nasleđe i nije mu mesto u depou. Sledeći uslov da muzej dobro radi jeste i da osoba koja ga vodi ima integritet i ostvarene kontakte na međunarodnom nivou kako bi saradnja između muzeja i ostalih kulturnih instiutucija bila olakšana”, iznosi Šćepanović svoje viđenje prioriteta i izazova koji čekaju budućeg direktora.

Malo živosti u program

Plan rada za 2021. godinu je usvojen.

„Zbog ove situacije sa koronom nema grandioznih programa, ali ni važnih segmenata promocije koji bi mogli da budu realizovani i tokom pandemije. Nema promovisanja zbirki Muzeja i mislim da će direktor, koji bude izabran, morati da unese malo živosti u taj program”, navodi naš sagovornik.

Izložba fotografija Goranke Matić, planirana za ovu godinu, odložena je za narednu, a Šćepanović kaže da nema nikakve podatke o najavljivanoj izložbi Vladimira Veličkovića koju, kako pojašnjava, dogovora aktuelni vršilac dužnosti direktora Viktor Kiš.

„Znaćeno sve preciznije kada se završi konkurs”, dodaje Šćepanović i očekuje da MSU dobije direktora krajem januara.

„Trudiću se da ubrzam procedure”, kaže predsednik UO MSUB.

U Upravnom odboru su, pored Šćepanovića i  Mladenovića, slikar Nikola Kolja Božović, istoričarka umetnosti Aleksandra Lazar i kustoskinja u MSUB-u Svetlana Mitić.

UO MSUB-a je ostao bez dva člana nakon smrti Vladimira Veličkovića i ostavke Aje Jung, a kompletiran je krajem januara imenovanjem Šćepanovića i Božovića.

Šćepanovića je bio i jedan od kandidata za direktora MSUB-a, zajedno sa kustosom Muzeja Zoranom Erićem, istoričarem umetnosti Branislavom Dimitrijevićem i dotadašnjim v.d. direktora Slobodanom Nakaradom kada je umesto bilo koga od njih postavljen Viktor Kiš.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala