Ministar spoljnih poslova Crne Gore: Možemo da ukinemo sankcije Rusiji, ali...

CC0 / Balkan Photos / Crna Gora i Rusija - ilustracija
Crna Gora i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnjih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da obavestio ruskog ambasadora u Podgorici da sankcije ostaju na snazi, ali naveo i da će Crna Gora da traži saradnju u svim oblastima koje ne narušavaju evropske strateške prioritete te zemlje.

On je naglasio da Crna Gora nije neprijatelj Rusije.

„Mi formalno-pravno i tehnički možemo odmah da ukinemo sankcije Rusiji. Ali, ako želimo u EU, moramo poštovati njena pravila. Potpisali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji predviđa da usklađujemo naš pravni sistem sa EU. Poglavlje 31 se odnosi na spoljnu politiku i podrazumeva da treba da se usaglašavamo sa svim spoljnopolitičkim odlukama koje EU donese“, rekao je Radulović za „Vijesti“.

On je kazao da veruje da će od same brzine zatvaranja tog poglavlja i od njihovog odnosa prema EU zavisiti i brzina pregovora.

„Sankcije Rusiji više povređuju sentiment određenog broja ljudi kojima je Rusija bliska, nego samu Rusiju. U potpunosti imam razumevanje za te ljude, ali oni moraju da znaju da uvođenjem sankcija ne objavljujemo rat Rusiji“, rekao je Radulović.

On je naveo da kao mala zemlja nemaju mogućnost da imaju neprijatelja bilo gde, a kamoli moćnu i veliku Rusiju.

„Sa druge strane, naše je suvereno pravo da imamo svoj spoljnopolitički prioritet, a to je EU. Jednoga dana kada na globalnoj sceni dođe do smirivanja tenzija između krupnih geopolitičkih igrača, siguran sam da će se odnosi između Crna Gore i Rusije vratiti na nivo koji zaslužuje trovekovna tradicija i prijateljstvo“, kazao je Radulović.

Šta će biti sa ambasadorom Srbije u Podgorici

Upitan za otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Srbije u Podgorici Vladimiru Božoviću on je rekao da želi dobrosusedske odnose sa Srbijom  da se nada ambasadoru koji će se suzdržavati od bilo kakvih izjava koje bi mogle biti problematične za crnogorsko javno mnjenje.

„Ne možete propagirati na jednoj strani dobrosusedsku saradnju, a na drugoj strani da proterujete ambasadora. Srbija je dobila notu da Božović nije više poželjan u Crnoj Gori i njemu je ukinut agreman. Dakle, Srbija bi opet morala zatraži agreman od predsednika Đukanovića i ako bi mu on dao agreman, a čisto sumnjam da bi to bio slučaj, onda u tim nekim “ako, ako“ slučajevima bi bilo moguće poništiti odluku. Verujem da će u duhu dobrosusedskih odnosa i restartovanja odnosa, Srbija poslati novog ambasadora, i siguran sam da će on poštovati gostoprimstvo zemlje u kojoj je, kao i pravila diplomatske etikecije, te da će se suzdržavati od bilo kakvih izjava koje bi mogle biti problematične za crnogorsko javno mnjenje“, navo je Radulović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala