Majkl Daglas i Kristof Valc u ulogama Regana i Gorbačova

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMajkl Daglas
Majkl Daglas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki glumac Majkl Daglas i njegov australijski kolega Kristof Valc igraće predsednika SAD Ronalda Regana i predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova u televizijskom serijalu „Paramont pikčersa“, preneo je američki časopis „Holivud reperter“.

Mini-serijal pod nazivom „Regan i Gorbačov“ režiraće Džejms Fouli, publici poznat po trilerima „Strah“ i „Savršeni stranac“, kao i po tome što je režirao 12 epizoda serijala „Kuća od karata“.

Valc, Daglas i Fouli su izvršni producenti serijala, a za sada nije poznato kada će on biti emitovan i na kojoj striming platformi.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKristof Valc
Majkl Daglas i Kristof Valc u ulogama Regana i Gorbačova - Sputnik Srbija
Kristof Valc

Prema navodima lista, osnova televizijskog serijala je knjiga „Regan u Rejkjaviku: 48 sati koji su okončali Hladni rat“ (Reagan at Reykjavik: Forty-Eight Hours That Ended the Cold War), čiji je autor bivši direktor Agencije za kontrolu nad naoružanjem SAD Kenet Edelman.

Ova agencija je bila aktivna od 1961. do 1999. godine, a Edelman je na njenom čelu bio od 1983. do 1987. godine, tokom Reganovog mandata.

Susret u Rejkjaviku

U prestonici Islanda 11. i 12. oktobra 1986. godine održan je drugi sastanak predsednika Ronalda Regana i generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova. Na sastanku je bilo reči o prekidu trke u nuklearnom naoružavanju.

© AP Photo / Boris YurchenkoSovjetski lider Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan
Majkl Daglas i Kristof Valc u ulogama Regana i Gorbačova - Sputnik Srbija
Sovjetski lider Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan

Iako nije postignut konkretan dogovor o kontroli nad naoružanjem, predsednici su uspeli da postignu značajan napredak u dijalogu o likvidaciji raketa srednjeg dometa i smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Ovaj dogovor je ušao u osnovu sovjetsko-američkih sporazuma, potpisanih u Vašingtonu 1987. godine i u Moskvi 1991. godine. Politikolozi taj susret smatraju prvim korakom ka okončanju Hladnog rata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala