Dodik i Lavrov o Dejtonu: Nema promene bez saglasnosti svih /video, foto/

© Foto : RTRSSastanak Lavrova i Dodika u Banjaluci
Sastanak Lavrova i Dodika u Banjaluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH - dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti",  rekao je Dodik.

Dodik kaže da su tzv. Bonska ovlašćenja prevara i podvala i da PIK nije moga bilo kome da da takva ovlašćenja. On je istakao da svi zakoni koje je nametnuo viskoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije, te da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je naglasio da je čast što je Lavrov došao u Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

"Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma",  istakao je on.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO.

Poručio je da se Srpska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, istakavši da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže.

Srpska spremna za otvaranje ruske ambasade u Banjaluci 

Dodik je rekao je da je na sastanku rukovodstva Republike Srpske sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano i o otvaranju ambasade Rusije u Banjaluci.

Dodik je rekao da je Srpska izrazila spremnost za to.

On je preneo pozdrave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, zahvalivši Lavrovu i rukovodstvu Rusije na podršci. Istakao je da Srbi i Srpska cene angažman Lavrova i doživljavaju ga kao velikog prijatelja Srpske.

Dodik poklonio Lavrovu ikonu staru 300 godina

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, poklonio je ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godine, koja je pronađena u Lugansku.

© Foto : RTRSDodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina
Dodik i Lavrov o Dejtonu: Nema promene bez saglasnosti svih /video, foto/ - Sputnik Srbija
Dodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina

Dodik je ikonu uručio Lavrovu tokom njihovog sastanka u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali i drugi zvaničnici Republike Srpske, prenosi RTRS.

Lavrov je danas počeo turneju po zemljama regiona.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala