Glasali ste – da li je konačno došlo vreme da se sretnu Zvezda i Dinamo?

© AP Photo / Renato BrandjolicaSukobi na utakmici Crvena zvezda – Dinamo Zagreb
Sukobi na utakmici Crvena zvezda – Dinamo Zagreb - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crvena zvezda i Dinamo iz Zagreba bi posle tačno tri decenije mogli da se sastanu u jednoj fudbalskoj utakmici.

Srpski šampion će na žrebu zakazanom za 13.00 dobiti protivnika u prvom kolu eliminacione faze Lige Evrope, a potencijalni rival je i hrvatski klub.

Pored Dinama, mogući protivnici za Zvezdu su Mančester junajted, Totenhem, Arsenal, Napoli, Lester, Milan, Bajer, Roma, Ajaks, te Klub Briž, Šahtjor, Glazgov Rendžers, PSV Ajndhoven i Viljareal.

U dvodnevnoj anketi na sportskim stranama srpskog izdanja Sputnjika, najviše glasova naših čitalaca, u izboru Zvezdinog rivala dobio je – Dinamo.

​Želju da se posle 30 godina sastanu ta dva kluba imalo je 29,5 odsto ispitanika, dok se na drugom mestu našao Mančester sa 11,7.

Više od deset odsto dobio je još samo Klub Briž (10,1), a na ivici toga bio je Glazgov Rendžers sa 9,5.

Dueli Zvezde i Dinama su bili više od fudbala, a posebno onaj iz 13. maja 1990. godine koji je bio završen tek mesecima kasnije, pošto je utakmica prekinuta zbog velikih nereda, tuče navijača, fudbalera, policije...

Beogradski i zagrebački klub su nakon toga odigrali još tri utakmice – poslednju 18. maja 1991. godine kada je Dinamo uspeo da savlada čuveni tim Zvezde koji je osvojio Evropu i svet, rezultatom 3:2.

Odlučujući gol je „pao“ u 89. minutu, a Zvezda je svega deset dana kasnije postala osvajač Kupa šampiona, pobedom nad Olimpikom iz Marselja u Bariju.

Od tog maja do danas, Zvezda i Dinamo se nikada nisu sastali u evropskim takmičenjima, a jedini hrvatski tim sa kojim su crveno-beli odmerili snage bio je Inter iz Zaprešića, u kvalifikacijama za Kup UEFA 2005. godine.

Sa druge strane, Dinamo je pod imenom Kroacija igrao protiv Partizana u trci za Ligu šampiona, te ostvario i legendarnu pobedu od 5:0 na svom stadionu u Zagrebu.

Ukoliko žreb bude odlučio da spoji nekadašnje jugoslovenske velikane, njihov duel će se dogoditi u godini obeležavanja tri decenije od poslednjeg susreta i to bi svakako bio događaj godine, u obe države, oba grada i oba naroda.

Ko će biti Zvezdin rival na startu evropskog proleća saznajte na sportskim stranama Sputnjika, u uživo prenosu žreba već od 12.30. 

► Zvezdin biser je konačno našao svoje mesto pod suncem /video/

► Zvezda ima gomilu dužnika i veliku priliku za osvetu

► Zvezda popravila rekord, napunila kasu i približila Srbiju Ligi šampiona

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala