Gašenje jedna od opcija za „Montenegro erlajnz“

© AP Photo / RISTO BOZOVICMontenegro erlajnz
Montenegro erlajnz - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Avio-kompanija „Montenegro erlajns“ je u popriličnim problemima, stanje je veoma zapušteno i jedna od opcija je i gašenje kompanije, izjavio je danas crnogorski ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Ministar je, na konferenciji za novinare, saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije donela privremeno rešenje da se pomoć „Montenegro erlajnzu“ (MA) obustavi.

„I našli smo se u pat-poziciji. Jedan deo sredstava je iskorišćen, drugi blokiran. ’Montenegro erlajnz‘ ima problema sa likvidnošću“, rekao je Bojanić, prenose Vijesti.

Takođe je naveo da je za danas završen razgovor sa čelnicima kompanije, kojem su prisustvovali i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, te da će razgovori sutra biti nastavljeni.

„Nimalo nije dobro stanje ni po pitanju likvidnosti ni unutar kompanije, a ono što je prilično neprijatno je to da nisu dobri odnosi što se tiče rukovodstva. Ova vlada neće bežati ni od jedne odluke. Kakvo god da je naše viđenje budućnosti kompanije, mi ćemo tu odluku donet, a ne odlagati kao što je rađeno decenijama“, poručio je Bojanić.

Istakao je i da će budućnost avio-prevoznika uticati na ukupnu ekonomiju Crne Gore, prenosi Tanjug.

Na pitanje šta će biti sa pomoći „Montenegro erlajnzu“, Bojanić je odgovorio da je implementacija zakona zaustavljena 3. septembra i da rešenje moraju da traže u saradnji sa Evropskom unijom.

„Pored toga što nas obavezuju zakon, obavezuju nas i direktive EU i u saradnji sa njima tražićemo rešenje“, objasnio je on.

Dodao je da je doneta odluka o formiranju Međuresorne komisije za unapređenje korporativnog upravljana kompanijama sa većinskim državnim vlasništvom.

„Samo u okviru Ministarstva kapitalnih investicija ima oko 20 državnih kompanija. Bilo je ogromnih zapošljavanja unazad nekoliko meseci. U svim tim kompanijama pripremaju se sistematizacije ovih dana da bi se pokrila ta zapošljavanja. Uputio sam dopis u ovih 20 kompanija sa zahtevom da mi do prekosutra dostave broj novozaposlenih od 1. jula sa odlukama o njihovom rasporedu“, naveo je Bojanić.

Prema njegovim rečima, nezamislivo je da se u kompanijama gde se vidi pad prihoda i uvećanje ukupnih rashoda – poveća broj radnika.

Bojanić je rekao da kad su u pitanju smene u državnom vrhu, ne zna ko će biti prvi.

„Mnogo je kandidata za prvo mesto, mnogo je prioriteta za smenu u državnom vrhu. Biće gužva na vrhu. A što se tiče ’Montenegro erlajnza‘, jako su loši odnosi. Malo sam više upoznat sa odnosima u kompanijama, ali i mene mnoge stvari iznenađuju“, rekao je crnogorski ministar kapitalnih investicija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala