Erdogan poručuje EU i SAD: Bolje ispunite obećanja umesto što nam uvodite sankcije

© AP Photo / Turkish PresidencyRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je uznemiren sankcijama Amerike i Evropske unije protiv Turske i da zvanična Ankara ne očekuje sankcije, već ispunjenje obećanja, prenosi agencija „Anadolu“.

On je istakao da „Turska od EU ne očekuje sankcije, već ispunjenje obećanja o punopravnom članstvu u toj organizaciji.

Govoreći o Americi, turski lider je rekao da od nje takođe ne očekuje sankcije, već podršku.

„Veoma je tužno što u poslednje vreme ima sve više saopštenja iz Sjedinjenih Američkih Država i EU o sankcijama našoj zemlji. Ne čekamo sankcije, već ispunjenje obećanja koje je dala EU i podršku SAD u našoj borbi protiv terorističkih organizacija“, rekao je Erdogan novinarima.

Ranije su lideri EU usaglasili odluku o proširenju postojećih individualnih sankcija Turskoj zbog nezakonitog bušenja u istočnom Mediteranu. Visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju takođe je naloženo da radi na sazivanju međunarodne konferencije za situaciju u toj oblasti i da do marta 2021. godine izradi izveštaj u vezi odnosa sa Turskom.

Lansiranje rakete protivvazdušnog sistema S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Mediji: Amerika uskoro uvodi sankcije Ankari zbog S-400; Erdogan: Nepoštovanje partnera

Američki Senat odobrio je u petak nacrt vojnog budžeta za 2021. finansijsku godinu koji predviđa proširivanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i nastavak isporuka oružja Ukrajini, zabranu saradnje američkih i ruskih vojnika, sankcije protiv Turske zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400 i druge mere koje su usmerene protiv Rusije.

Spor oko S-400

Rusija i Turska su potpisale ugovor o isporuci sistema S-400 od Moskve Ankari 2017. godine. Turska je prva država NATO-a koja je ove sisteme nabavila od Rusije.Ugovor o isporuci S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. SAD ne odustaju od pokušaja da nateraju Tursku da se odrekne ruskih raketnih sistema S-400. Zbog činjenice da Turska ne popušta pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa za proizvodnju bombardera pete generacije F-35.

Pored toga, SAD prete Turskoj zbog kupovine S-400 uvođenjem niza jednostranih sankcija, a Ankara upozorava da primena takvih ograničenja neće ostati bez odgovora.

U Ankari, međutim, ističu da umesto kritika zbog toga što je kupila ruski PVO sistem S-400, Turska od NATO očekuje alternativno tehničko rešenje. Turska je ranije već testirala protivavionske raketne sisteme S-400 u oblasti Sinop, što je potvrdio i predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala