Emirati protiv raspoređivanja balističkih raketa u regionu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova UAE Abdala el Nahajan tokom sastanka u Abu Dabiju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova UAE Abdala el Nahajan tokom sastanka u Abu Dabiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abdulah bin Zejed al Nahajan pozvao je da se zaštiti region Zaliva od razmeštanja oružja za masovno uništavanje i balističkih raketa.
„Pre svega, moramo da zaštitimo naš region od pretvaranja u zonu u kojoj će se nalaziti oružje za masovno uništavanje. Moramo da oslobodimo region od balističkih raketa i težnji nekih regiona da stvore nuklearno oružje“, rekao je ministar inostranih poslova UAE na zajedničkoj konferenciji sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi.

 Lavrov je primetio da aktuelnost ruskog predloga o kolektivnoj bezbednosti u zoni Persijskog zaliva raste usred krize oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program.

„Smatramo da u trenutnim uslovima, između ostalog i krize oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program i uzimajući u obzir pokušaj zamene ovog plana nekim drugim uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, aktuelnost napora u tom pravcu postaje sve značajnija“, istakao je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zasedanju Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Lavrov: U Persijskom zalivu nestabilno kao i pre, Amerika: Iran je glavna pretnja

 „Razumemo poteškoće koje postoje između nekih arapskih zemalja ovog regiona i Islamske Republike Iran i izražavamo spremnost da pomognemo u stvaranju uslova za započinjanje dijaloga“, naglasio je ruski ministar.

Lavrov je podsetio da Rusija već dugo pokreće pitanje potrebe za normalizacijom situacije u zoni Persijskog zaliva i nedavno je ažurirala odgovarajući koncept bezbednosti u ovom regionu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala