Zašto je Đoković već „osvojio“ Australijan open, a šta kaže Monika Seleš?

© AP Photo / Frank AugsteinNovak Đoković na turniru u Londonu
Novak Đoković na turniru u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je teniska sezona trenutno obustavljena, to ne znači da se o Novaku Đokoviću i njegovim ciljevima i dalje ne polemiše.

Monika Seleš, živa legenda ženskog tenisa, dotakla se teme o najboljem teniseru svih vremena.

Devetostruka Grend slem šampionka, inače rođena u Novom Sadu, imala je jedno od retkih pojavljivanja u medijima za svojih 47 godina.

Pitanje koje je dobila odnosilo se na trku za najboljeg tenisera svih vremena, popularnog GOAT-a.

U trci za najboljeg se, naravno, nalaze Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

„Ko je najbolji svih vremena? Mislim da ćemo taj odgovor tek dobiti, u zavisnosti od toga ko će od njih trojice ostati najduže zdrav“, izjavila je Monika Seleš.

​Epitet GOAT-a je godinama pripadao Rodžeru Federeru, ali je već neko vreme jasno da situacija nije ni izbliza jasna koliko su neki mislili.

Švajcarac zajedno sa Nadalom drži Grend slem rekord sa 20 osvojenih trofeja, dok ih Đoković prati sa 17 titula.

Što se tiče „velikih titula“, kako ih ATP kategoriše, Srbin je tu u prednosti sa 58, prati ga Rafa sa 56, dok Rodžer ima 54.

„Sva trojica igraju različitim stilovima. Mislim da je za mlade tenisere fenomenalno što mogu da vide da ne postoji samo jedan način na koji se postaje šampion“, objasnila je Seleš.

Viktor Troicki - Sputnik Srbija
Viktor Troicki imenovan za selektora Srbije

Bitan faktor u odabiru najboljeg je taj i provedeno vreme na vrhu ATP rang liste.

Tu listu već neko vreme predvodi Federer koji je na 310 nedelja, ali će njega sa prvog mesta gotovo definitivno zbaciti Đoković u martu naredne godine.

Od ponedeljka, 14. decembra, srpski teniser se nalazi na cifri od 299 nedelja provedenih na vrhu „belog sporta“ i sa istog će ga u skorijoj budućnosti biti maltene nemoguće svrgnuti.

„To je taj istorijski 'broj 1', a tu su i grend slemovi. Kada budem ostvario jedan cilj, a to je taj renking za koji su mi šanse veće, onda ću se u potpunosti usredsrediti na slemove i posvetiti im svu pažnju. Neće to biti velika razlika jer su mi i danas slemovi najbitniji, ali će ipak biti određenih promena u mom pristupu, rasporedu i kalendaru“, izjavio je nedavno Đoković.

Đoković trenutno ima 12.030 poena, što je za 2.180 više od drugoplasiranog Nadala.

Sledeći veliki turnir koji je na programu je Australijan open početkom februara, a tu Novak brani šampionskih 2.000 bodova. Ipak, zbog novih „korona pravila", on te bodove neće moći da izgubi ni ako se ne pojavi na turniru.

Čudno pravilo, koje je bilo na snazi i tokom većine 2020. godine, napravilo je pometnju i na ženskom delu turneje.

Kanadska teniserka Bjanka Andresku je godinu završila na sedmoj poziciji planete – a da nije odigrala nijedan jedini meč.

Kako je to moguće? Tako što je tokom većine turnira ove godine imala „zamrznut renking“, odnosno sačuvane bodove sa učešća na istim turnirima tokom 2019.

​Slična situacije i sa Federerom, koji je propustio gotovo celu 2020. godinu zbog dve operacije kolena.

On je sezonu završio na petoj poziciji iako je tokom iste odigrao šest mečeva, i to svih šest na jednom turniru, Australijan openu.

Federer je tu takmičenje završio u polufinalu, porazom od Novaka Đokovića, a potom otišao na pauzu koja i dalje traje.

I pored toga on je zadržao svoje mesto u eliti, što će mu mnogo značiti kada se vrati na Tur početkom naredne godine, odnosno najverovatnije na Australijan openu.

Kvalifikacije za Australijan open igraju se u Dubaiju početkom januara, a trenutno je nejasno koji će još turniri biti održani pred prvi Grend slem sezone, koji je na programu početkom februara.

Đokovićevo „dvorište“ se seli u Dubai, a Srbin dobija šampionski tretman

Upoznajte Srbina iz Nemačke – najveću enigmu svetskog tenisa

Novak, pa svi ostali, a u elitnom društvu je i Lajović

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala