Da li je ugalj crn a gas zelen? /video/

Pratite nas
Ugalj kao energent optužuju da je crn, u ekološkom smislu, da njegovo sagorevanje zarad proizvodnje električne energije zagađuje životnu sredinu. Sve glasniji su oni koji traže da se ugase termoelektrane na ugalj, da se dimnjaci zamene vetroturbinama i solarnim panelima...

Oprezni zastupnike zelene energije upozoravaju da obnovljivi izvori energije ne mogu, još, postati jedini, pouzdan svuda i uvek dostupan energent. I tu na scenu stupa prirodni gas, doduše, kao i ugalj fosilno gorivo, ali sa zelenim predznakom. Mnogi vide gas kao rešenje za smanjenje ukupnog nivoa emisije gasova sa efektom staklene bašte u elektroenergetici.

U pričama sve je lako. Gašenje termoelektrana, međutim, zahteva puno novca, ugrožava postojeća radna mesta i, što nikako nije za potcenjivanje, zemlje koje svoju elektroenergetiku baziraju na domaćem uglju preorijentacijom na potrošnju gasa mogu dovesti u pitanje svoju energetsku bezbednost. Jer, malo je zemalja koje domaćom proizvodnjom ovog energenta mogu da zadovolje sve svoje potrebe. A poslednjih godina gas je postao veoma moćno geopolitičko oružje.

O tome u kakvoj situaciji je Srbija, koja čak tri četvrtine struje proizvodi iz domaćeg lignita, a ne može, poput Poljske, na primer, računati na finansijsku podršku EU za zatvaranje rudnika i termoelektrana na ugalj, kojoj, uglavnom, međunarodne finansijske institucije nude kredite... da li je moguće i da li je pametno preorijentisati se na gas, ili je i za našu zemlju i za svet rešenje u nekom drugom izvoru energije tema je današnje emisije „Energija Sputnjika“.

Sagovornik Jelice Putniković je energetičar Miloš Zdravković.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala