Čuveni srpski virusolog o vakcinama: Rusi su napravili nešto posebno

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona Institua "Gamaleja"
Vakcina protiv virusa korona Institua Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuveni virusolog u penziji dr Ana Gligić govoreći o vakcinama protiv virusa korona rekla je da su Rusi napravili nešto posebno.

„Rusi su uradili nešto posebno, napravili su prvu vakcinaciju na jednom adeno virusu, a revakcinaciju na drugom virusu što je veoma mudar potez da bi se pojačao imunitet posle vakcinacije i produžilo dejstvo trajanja imunog statusa organizma koji je vacinisan“, rekla je Gligić za RTS.

Ukazala je da takve vakcine, pošto nisu napravljene od agensa koji napada, nisu iziskivale onako rigorozne kontrole na životinjama i ljudima.

Doktorka Gligić je ranije rekla da se virusa korona nikada nećemo otarasiti, već da će se pojavljivati u nekoj novoj formi samo u manjim talasima. Navodi da iskustvo u izučavanju ovakvih virusa iz prirode pokazuje da oni s vremena na vreme, preskokom bar jedne vrste, izazivaju manje ili veće epidemije, pa i pandemije.

„Mi se nećemo rešiti ovog virusa. Mi sada imamo cilj sa ovim brzometnim vakcinama da zaustavimo pandemiju, a da se za to vreme snađemo i napravimo klasične vakcine. Ove vakcine daju imunitet, kako kažu laboratorije Istoka i Zapada, do dve godine i nama je potrebno, s obzirom da korone imamo u okruženju puno u domaćim i divljim životinjama i one svakog časa mogu da pređu na čoveka, da napravimo klasičnu vakcinu od virusa koji napada“, rekla je Gligićeva.

Na pitanje kojoj vakcini trenutno najviše veruje i koju bi primila, doktorka Gligić kaže da se izjasnila kada je videla da su Rusi napravili vakcinu koja je u publikaciji u vrlo eminentnom časopisu sa 32 naučnika svih profila publikovan rad.

„U njemu je sve izloženo do detalja, čak i koliko je jedinica u jednoj dozi antigena koji će provocirati. Ja sam rekla iza ovoga stoji jako veliki tim i verovatno je dobro“, rekla je Gligićeva.

Ukazala je da su toj vakcini zamerali da nije dovoljno testirana na ljudima, ali ističe da su krajem novembra testirane 18.794 osobe.

"Tako da su oni otklonili i sumnju koju je Zapad stavljao njima kao primedbu da nemaju dovoljan broj testova na ljudima", dodala je Gligićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala