Bajden: Dejtonski sporazum doneo mir, ali posao nije završen

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je Dejtonski mirovni sporazum doneo mir BiH, ali da „nije dovršen rad na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH“.

Bajden je naveo da je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prilika za sve strane da razmisle o mogućnosti za svetliju budućnost i da se posvete, kako kaže, teškim, ali neophodnim koracima izgradnje u potpunosti funkcionalne BiH za sve građane.

„Kao predsednik, radujem se radu sa međunarodnom zajednicom i narodima BiH radi konačnog ispunjenja obećanja iz Dejtonskog sporazuma, a to je napredna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope, cela, slobodna i mirna“, ističe Bajden, prenosi RTRS.

Novoizabrani američki predsednik je u saopštenju naveo da se pridružuje međunarodnoj zajednici i stanovništvu BiH u obeležavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, kako navodi, okončao najgore oružane sukobe u Evropi još od Drugog svjetskog rata.

On je istakao da se danas slave napori mirotvoraca, a da se žali za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanja nekoliko miliona ljudi, prenela je televizijska mreža VDTN.

„Dejtonski sporazum doneo je mir BiH i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrtinu veka kasnije, jasno je da nije dovršen rad na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH. Prečesto vidimo pobjedu nacionalizma nad nacionalnim interesima i bogaćenje nekolicine ispred reformi koje bi koristile mnogima“, naveo je Bajden.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala