Više od 300 pritvorenih na protestima u Minsku /foto, video/

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici beloruske policije tokom protesta u Minsku
Pripadnici beloruske policije tokom protesta u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Uprave policije Minska Roman Laškevič saopštio da su pripadnici beloruske policije priveli više od 300 osoba tokom današnjih protesta u Minsku zbog kršenja zakona o masovnim događajima.

Prethodno je neregistrovani centar za ljudska prava „Vesna“ javio da je na današnjim protestima u Belorusiji privedeno 179 osoba.  

Kako navodi centar, najviše privedenih je u Minsku, a policija je privodila i učesnike protesta u Minskoj oblasti i gradovima Smoljeviči i Brest.

Prema informacijama Beloruskog udruženja novinara, na protestu u Minsku privedena su i dva novinara televizije „Belsat“, kao i urednik beloruskog opozicionog portala „Onlajner“.

​Neodobreni protesti održavali su se u različitim delovima beloruske prestonice i drugim gradovima zemlje. Ljudi sa belo-crveno-belim simbolima formirali su kolone. Teško je proceniti tačan broj učesnika. Pripadnici policije ometali su protestne šetnje i hapsili su učesnike.

Istovremeno, ovo je prva protestna nedelja da u Minsku nije isključivan mobilni internet, a stanice metroa zatvarane.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala