Sutra počinje isplata minimalca za turizam i ugostitelje

© Foto : Ivan ProleNovac - dinari
Novac - dinari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu počinje sutra, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Reč je o sektorskoj podršci u iznosu od dve milijarde dinara, koji će biti isplaćena iz republičkog budžeta za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je rekao da će ta dodatna finansijska podrška značiti zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije virusa korona najviše ugroženi.

Podsetio je da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države.

Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu.

Ministar Mali je rekao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Podsetio je da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Mali je napomenuo da će će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala