Nemačka se zatvara do 10. januara

© REUTERS / HANNIBAL HANSCHKEJelka ispred Brandenburške kapije u Berlinu
Jelka ispred Brandenburške kapije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel naredila je oštrija ograničenja zbog kovida 19 nakon što postojeće mere nisu uspele da zaustave širenje zaraza. Nova pravila stupiće na snagu 16. decembra i trajaće do 10. januara.

Sve  prodavnice i usluge koje nisu neophodne za svakodnevno funkcionisanje, poput frizerskih salona, biće zatvorene. Škole se pozivaju da pošalju učenike kući i nastave predavanja onlajn, dok se od poslodavaca traži da dozvole radnicima rad od kuće.

Zatvoriće se i vrtići, ali roditelji će moći da idu na plaćene odmore tokom praznika kako bi čuvali decu. Ljudima će biti zabranjeno javno ispijanje alkohola i kupovina vatrometa za novogodišnju noć, prenosi RT.

„Bili smo prisiljeni da delujemo i delujemo sada“, rekla je Merkelova novinarima, objašnjavajući da postojeće mere „nisu dovoljne“.

„Zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom i naš cilj je uvek bio da izbegnemo preopterećenje zdravstvenog sistema“, navela je kancelarka.

Ministar finansija Olaf Šolc obećao je da će pogođena preduzeća dobiti do 500.000 evra državne pomoći.

Zvaničnici su se prethodno složili da dozvole izvesnu popustljivost tokom praznične sezone. Ali regionalni lideri su kasnije zatražili hitan sastanak kako bi nagovorili Merkelovu da usvoji stroža pravila u nedeljama pre Božića.

Premijer Bavarske Markus Seder rekao je da će Nemačka „brzo postati problematično dete cele Evrope, ukoliko se ne preduzmu hitni koraci protiv kovida 19“.

Prema novim pravilima, članovima uže porodice i dalje će biti dozvoljeno da slave zajedno od 24. do 26. decembra.

Broj novih slučajeva obolelih od kovida 19 dostigao je rekord drugi dan zaredom u Nemačkoj, kada je u petak Institut Robert Koh prijavio 29.875 novih infekcija.

Dnevni broj umrlih gotovo je premašio 600 u petak, samo nekoliko dana nakon što je Merkelova održala žustar govor u parlamentu, rekavši da je 500 smrtnih slučajeva dnevno u Nemačkoj „previsoka cena“ za omogućavanje božićne kupovine.

Istovremeno, lekari i medicinske sestre govore nemačkim medijima da su bolnice bile na ivici „kolapsa“ zbog ponovnog priliva ljudi sa teškim simptomima.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala