Jermenski ministar se požalio Šojguu: Baku ugrožava mir postignut zahvaljujući Putinu

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaJerevan, prestonica Jermenije
Jerevan, prestonica Jermenije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri odbrane Rusije i Jermenije, Sergej Šojgu i Varagšak Arutjunjan razgovarali su u Moskvi o kršenju režima prekida vatre u Karabahu. Jermenski ministar je istakao da Baku ugrožava mir postignut zahvaljujući direktnim naporima ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštila je pres-služba jermenskog vojnog resora.

„Azerbejdžanske oružane snage su 12. decembra narušile tačke trilateralne deklaracije od 9. novembra, okupile dodatni lični sastav, vojnu tehniku i tešku artiljeriju i izvele napad na sela Hin Tager i Hcaberd u Gadrutskom rejonu Arcaha (Karabaha). Jermenski ministar odbrane, koji se nalazi u radnoj poseti Rusiji, o ovome je razgovarao sa ruskim ministrom odbrane“, navedeno je u saopštenju.  

Prema podacima Ministarstva odbrane Jermenije, azerbejdžanske snage su uspele da uđu u Hin Tager, a takođe i da se veoma približe Hcaberdu.

„Azerbejdžanska provokacije dovela je do toga da jermenska strana ima šest ranjenih osoba, a gubitke i ranjene ima i protivnik. Vojni resor Jermenije oštro osuđuje provokaciju azerbejdžanske strane“, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, u saopštenju je istaknuto da novonastala situacija, koja nema nikakve veze sa ključnim tačkama deklaracije koju su potpisali lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, „ugrožava krhki mir, postignut zahvaljujući direktnim naporima predsednika Rusije“.

S tim u vezi, vojni resor takođe izveštava da se „i kasno uveče i sada u Gadrutskom rejonu vode pregovori između jermenskih, ruskih i azerbejdžanskih vojnika u cilju rešavanja situacije i vraćanja strana na njihove ranije pozicije“.

Podsetimo, Jermenija je optužila Azerbejdžan da je ponovo pokrenuo borbena dejstva u Nagorno-Karabahu, dok je Baku optužio Jerevan da je odgovoran za provokaciju u kojoj je ranjen jedan azerbejdžanski vojnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala