Haos u Švedskoj: Skok broja obolelih od korone, bolnice pune, angažovana vojska, susedi nude pomoć

© AP Photo / David KeytonEpidemija virusa korona u Švedskoj
Epidemija virusa korona u Švedskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedska se suočava sa velikim porastom broja obolelih od virusa korona, a zbog nedostatka medicinskih kapaciteta, pomoć su ponudile susedne držve Finska i Norveška.

Ipak, Stokholm mora i formalno da zatraži pomoć da bi se finski i norveški zdravstveni radnici uključili u borbu protiv zaraze, piše Fajnenšel tajms, prenosi Tanjug.

Zdravstvene vlasti u švedskom glavnom gradu su, kako se navodi, angažovale sve raspoložive lekare, ali i vojne snage, kako bi se izborili s epidemijom.

Glavna šoping zona krajem marta  - Sputnik Srbija
Priznanje kreatora švedskog modela: Kolektivni imunitet manji od očekivanog

Švedska je tokom prvog i drugog talasa virusa korona imala znatno veći broj zaraženih nego susedne Norveška i Finska.

Neki to pripisuju „preliberalnom“ modelu borbe protiv pandemije, koji nije uključivao gotovo nikakve značajnije restriktivne epidemiološke mere u poređenju sa „zaključavanjima“ kakva su bila u ostatku Evrope.

Švedska je dosad zabeležila oko 1.400 umrlih od kovida-19 samo tokom decembra.

U Norveškoj je u istom razdoblju preminulo 100, a u Finskoj 80 osoba.

Prema izveštajima iz Stokholma, tamošnje bolnice suočavaju se s vrlo velikim problemima, jer je 99 odsto kreveta na odeljenjima intenzivne nege puno, a zdravstveni sindikati upozoravaju da veliki broj zdravstvenih radnika otkazuje svoje radne ugovore zbog rasta zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Tako je samo na području metropole otkaz od početka pandemije dalo oko 3.600 radnika u zdravstvu. Fluktuacije u osoblju uobičajene su, ali švedski mediji upozoravaju kako je to 900 otkaza više nego u istom razdoblju prošle godine.

I Šveđani digli ruke od švedskog modela: Nova oštra mera – otkažite sve!

Ključni čovek stokholmske regije za zdravstvo Bjorn Erikson rekao je ove nedelje kako regija ima još samo jedan raspoloživ krevet u jedinicama za intenzivnu negu. On je pozvao i privatne zdravstvene ustanove da se uključe u borbu protiv epidemije.

Švedska Agencija za javno zdravlje objavila je da je u 47. nedelji godine primećen značajan „višak smrtnosti“, pošto je za nedelju dana preminulo 1.949 ljudi, što je gotovo 200 više od uobičajenog nedeljnog proseka, prenosi „Ekspresen“.

Kako prenosi švedski „Aftonbladet“, u infektivnoj klinici u Malmeu čak 70 odsto zdravstvenih radnika je zaraženo.

Švedska je u međuvremenu pooštrila svoje preporuke na nacionalnom i lokalnom nivou, ali još nije donela jasne propise, što je strategija koja nailazi na odobravanje većine stanovništva.

Ipak, vlada levog centra radi na pandemijskom zakonu koji bi bio okvir za potencijalno zatvaranje prodavnica i javnog prevoza, ali veruje se da on neće stupiti na snagu pre proleća, zaključuje Fajnenšel tajms.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala