Džinovski pacov ili nešto drugo: Zagrepčani se pitaju šta se šeta njihovim gradom /video/

Pratite nas
Društvenim mrežama širi se neobičan video-snimak snimljen u zagrebačkom Vrapču. Kako su mnogi zaključili, najverovatnije se radi o nutriji.

Nutrija je jedan od najkrupnijih glodara na svetu. S obzirom na to da se ponaša slično vidri, dali su mu naziv „nutrija“, kako se na španskom jeziku naziva vidra. Dužina tela varira između 35 i 65 cm, dok je rep dugačak od 25 do 45 cm. Masa tela se kreće od 4 do 9 kg, mada su registrovane jedinke i sa masom od 14 kg

​Ova vrsta u Evropu je dospela početkom 20. veka, prvo kao gajena vrsta na farmama, a zatim se nekim slučajem našla u prirodi i od tada ima širok areal rasprostranjenosti. U Srbiji je prvi put zabeležena ‘70-ih godina prošlog veka. Danas se može naći u Podunavlju (Srem i Banat), na ušću Velike Morave, Mlave i Peka u Dunav, a sporadično i duž Tise.

Ova vrsta se smatra invazivnom i predstavlja potencijalnu opasnost po autohtone vrste, kao i po čoveka, jer je vektor raznih uzročnika bolesti: leptospiroze, salmoneloze, pasteroloze, botulizma itd.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala