Crna Gora od ekonomskog državljanstva zaradila samo sedam miliona evra

© SputnikPasoš Crne Gore
Pasoš Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Budžet Crne Gore do sada je prihodovao skoro sedam miliona evra od programa ekonomskog državljanstva, dok je na račun investitora u istom periodu uplaćeno devet miliona, saopšteno je iz crnogorske Agencije za investicije.

Program ekonomskog državljanstva je počeo 1. januara 2019. godine, a državljanstvo se može dobiti sa ulaganjem u projekte na severu i središnjem regionu u iznosu od 250 hiljada i projekte na primorju i Podgorici u iznosu od 450 hiljada evra. Svaka aplikacija za državljanstvo košta 100 hiljada evra.

Sedam miliona za dve godine je, kako konstatuje „Dan“, duplo manje od prihoda koji je predviđen Zakonom o budžetu za ovu godinu. Prethodna vlada je računala na 15 miliona prihoda po osnovu ovog programa, da bi rebalansom iz juna promenila tu stavku. Rebalansom je planiran prihod od nula evra. Agencija je do sada imala 86 aplikacija za dobijanje crnogorskog pasoša.

„Do sada je u budžetu Crne Gore prihodovan iznos od 3.600.000 evra po osnovu donacija za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i iznos od 3.340.000 evra po osnovu troškova postupka prilikom podnošenja zahteva za sticanje crnogorskog državljanstva“, kazali su podgoričkom listu iz Agencije za investicije.

Program je, kako su naveli, ograničen na 2.000 zahteva. Na pitanje kolike prihode planiraju u 2021. godini od programa, naveli su da je nezahvalno prognozirati, posebno ako se ima u vidu trenutna epidemiološka situacija virusa korona.

Istakli su da je po osnovu posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, do sada je najviše uloženo u Opštinu Kolašin. Dok je, gledajući po regionima, najviše uloženo u severni region.

Kako su dodali, trenutno ima 15 projekata iz oblasti turizma koji su na listi razvojnih projekata, preneo je crnogorski portal „Bankar“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala