Bratstvo Božovića pisalo Krivokapiću – Poništite sramnu odluku o proterivanju našeg bratstvenika

© AFP 2023 / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ime svih svojih bratstvenika protestujemo zbog odluke bivšeg režima da proglasi persona non grata ambasadora Srbije dr Vladimira Božovića“, navodi se u otvorenom pismu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, koje je u ime bratstva Božovića uputio profesor Radosav Bogdanov Božović.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Bratstvo Božovića je jedno od najstarijih bratstava Crne Gore. Duga je i slavna istorija našeg bratstva, a za ovu priliku ćemo istaći da su se naši preci borili na Jajoše 1875. i na Vučjem Dolu 1876. godine, pod komandom Peka Pavlovića, iz tih bitaka i danas potomci Krsta Lukina baštine toke turskog paše, kao i ratnu zastavu koju naše bratstvo čuva kao dokaz slavne prošlosti.

Poznato je i da je vod Božovića u borbi na Skadru poneo oreol „Junačkog voda“, pa im je kralj Nikola za te zasluge dodelio četiri Obilića medalje. Takođe, naši preci su ratovali na Bardanjolu, Tarabošu i Bregalnici zajedno sa srpskom vojskom, kao i u čuvenoj Mojkovačkoj bici. Toliko, samo da se zna.

Proterivanje našeg bratstvenika dr Vladimira Božovića iz njegove i naše Crne Gore, gledamo kao akt uperen protiv svih nas, pogotovo što je on svojim nastupima i izjavama, u svim medijima, i pre i posle inauguracije za ambasadora govorio kako i treba da govori jedan častan čovek i crnogorski patriota, što je lako proveriti, a sud o Podgoričkoj skupštini neka da istorija.

Sa ovog mesta poručujemo da nećemo dozvoliti nijednoj vlasti da progoni naše intelektualce i naše prvake kao neprijatelje ove države, što oni uistinu nisu! Ide se toliko daleko da se dr Vladimiru Božoviću zabranjuje ulazak u Crnu Goru, uskraćuje mu se mogućnost da poseti svoju rodnu kuću, svoje roditelje, grobove svojih predaka… Kakav apsurd, gospodine predsedniče Krivokapiću.

Poručujemo da nećemo dozvoliti nekim „usijanim glavama“ da se preko naših leđa, ovako sramno, obračunavaju na političkoj sceni. Mi smo, neki za jednu, neki za drugu, a neki za treću političku opciju, što je sasvim prirodno i demokratski, ali smo jedinstveni kada su naša, kako pojedinačna, tako i kolektivna prava kao bratstva ugrožena. Zato apelujemo na Vas, gospodine predsedniče, kao na jednu intelektualnu i moralnu gromadu, da Vi i nova Vlada Crne Gore, ispravite ovu nepravdu i poništite ovu sramnu odluku.“

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala