Parfem, sapun i šovinizam: Žestok obračun hrvatskog predsednika i dva člana Predsedništva BiH

© Tanjug / ADMIR BULJUBASICZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je građanska država u BiH „daleki san“, te da je „najpre potreban sapun, a onda parfem“, izazvala je žestoke reakcije dva člana Predsedništva Bih, koji su ga optužili za šovinizam.

„Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu“, ocenio je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović u komentaru koji je objavio na Fejsbuku, prenosi Tanjug pisanje Hine.

Njemu se pridružio i hrvatski čan Predsedništva BiH Željko Komšić koji je tvrdi da je predsednik Zoran Milanović „psihički nestabilna osoba s kojom zbog toga nije moguće voditi dijalog“, pa mu je uputio niz uvreda.

„Navodni miomirisi kulture i evropeizma kojim se ponosi Milanović i zbog kojih smatra da ima pravo svima da deli lekcije, zapravo jesu smrad truleži šovinizma i fašizma koji se nalazi u njemu, iz njega progovara. I nema tog sapuna, a ni parfema koji mogu saprati i prikriti takav smrad. Jasno je svima koji ga znaju da je Milanović jedan nadobudni, egocentrični naduvenko, ali je poprilična novost da je sklon ubermenšovskom fašizmu. Nažalost, predsednik je susedne države", kazao je Komšić.

Milanović je, podseća Hina, uz ostalo izjavio da je svima jasno da u BiH postoje problemi o kojima se ne sme ćutati, a među njima je i taj da su Hrvati koji tamo žive nezadovoljni svojim statusom, te da se takvi problemi moraju rešiti jasnim dogovorom, a ne kozmetičkim zahvatima.

Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Milanović: Nema promene Dejtona, o Bosni pričaju „niži činovnici pušteni s lanca“

„Da li sam ja nacionalista ili šovinista ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu, a to će meni vrlo teško reći, mada će mi to reći, već i govore. Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o bilo čemu biti donošene bez saglasnosti tri konstitutivna naroda, i to nije nikakav srednji vek i bez toga nema građanske države“, kazao je Milanović, dodajući kako je, po njegovom mišljenju, građanska država u BiH „daleki, daleki san i lepa stvar“, ali da bi se do toga došlo, kako se izrazio, „najpre je potreban sapun, a onda parfem“.

Vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) u BiH u posebnom reagovanju ocenila je da su metafore o sapunu i parfemu zapravo rasistički komentari.

„To predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmerenu prema svim ljudima u BiH. Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Evropi imaju, a to je građansko uređenje države, ukazuje na to da predsednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smeo da dopusti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja“, stoji u reagovanju iz SDA.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala