Lavrov: Zapadu se ne može verovati

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će tražiti nove forme ignorisanja negativnog ekonomskog efekta zapadnih sankcija, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za iransku TV i radio.
„U uslovima kada su takvi instrumenti postali već uobičajena pojava u rukama zapadnih kolega, ne može im se verovati i oslanjati se na njih kao na pouzdane partnere. Treba se oslanjati na mogućnosti zemalja, koje čvrsto slede principe međunarodnog prava, u čiju pouzdanost nema sumnje“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, treba sve više ukazivati na nezakonitost takvih akcija i osuđivati ih, između ostalog i na platformama UN.

Lavrov je podsetio da je uspostavljena funkcija specijalnog izvestioca UN za probleme nezakonitih jednostranih ekonomskih sankcija, istakavši da na sve načine treba podržavati rad te važne institucije.

„Nikoga ni na šta ne primoravamo. Želimo otvoren ekonomski sistem. Globalizacija i sve što je s njom povezano, uključujući funkcionisanje svetskog ekonomskog sistema – to je pre svega tvorevina zapadnih zemalja, formirana preko Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke. Ta pravila, koja je uglavnom stvorio Zapad, pokušavaju da primenjuju na štetu slobodnog ekonomskog sistema. Mislim da treba da bude sramota one koji se time bave“, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov se osvrnuo i na Iran, istakavši da Rusija možda više od svih pomaže toj zemlji u suprotstavljanju jednostranim zapadnim sankcijama.

On je naglasio da se Moskva kategorički protivi pokušajima uvođenja takvih nezakonitih sankcija i njihovoj eksteritorijalnoj primeni.

„Ne samo da ne priznajemo jednostrane sankcije, nego podržavamo Iran konkretnim delima. Možda činimo više od bilo koga drugog. Ako bismo to preveli u brojke, reč je o milijardama dolara. Radi se u svim pravcima – od poljoprivrede do informacionih tehnologija“, objasnio je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na to da je obim trgovine između Rusije i Irana prošle godine porastao za više od 20 odsto, a u prvoj polovini ove godine, uzimajući u obzir teške posledice pandemije, osam odsto.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala